Sîmîn-i Dânişver'in hayatı, eserleri, edebi kişiliği ve Şehrî Çun Bihişt adlı eserinin incelenmesi
Simin-i Danishver's life, literate career and works and examination of her storybook titled a city like heaven
  1. Tez No: 328748
  2. Yazar: ESENGÜL UZUNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cennet, Öykücülük, Bahesth, Storytelling
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı, Sîmîn-i Dânişver'in Cennet Gibi Bir Şehir ( Şehrî Çûn Bihişt) adlı hikâye kitabını incelemektir. Çalışma giriş, iki bölüm ve bir ekten oluşmaktadır. Bu münasebetle çalışmanın giriş kısmında İran Öykücülük tarihi hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Yine aynı kısımda roman ve hikâye hakkında genel bilgiler verilerek, İran'da hikâyenin başlangıcı ve gelişimi ele alınmıştır.Birinci bölümde Sîmîn-i Dânişver'in hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında genel bilgi verilmiştir.İkinci bölümde Sîmîn-i Danişver'in Cennet Gibi Bir Şehir adlı hikâye kitabı zaman, mekân, kişi, olay ve diğer özellikleri şekil ve üslup bakımından incelenmiştir.Ekte ise Sîmîn-i Dânişver ile ilgili görsellere yer verilmiştir
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the storybook named A City like Heaven (Shahrî Çûn Bahesht) written by Semîn-é Daneshvar. Beside examination of the story, some rudimentary information pertain to history of Persian Storytelling was tried to be stated in the first section. Moreover, in the same section, definitions of novel and storytelling concepts were given and the origins and evolution of these concepts in Persia were studied. Some information related to Semîn-é Daneshvar?s life, literate career and works were outlined in this study, as well.In the second section, Semîn-é Daneshvar?s storybook was examined in terms of time, location and environments, events, and other properties with sense of style.Furthermore, a few pictures of Semîn-é Daneshvar?s were presented.