Temettuat Defterlerine göre XIX. yüzyılda Bursa şehri gayrümüslim mahallelerinin iktisadi yapısı
According to temettuat survey economic condition of non-muslim streets in Bursa city in 19 century
  1. Tez No: 328751
  2. Yazar: SABRİ BECERİKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Temettuat Defterleri, Bursa, gayrimüslim, Mahalle, Temettuat survey, Bursa, Non-muslim, Streets
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu çalışmanın amacı, Temettuat Defterlerinden faydalanarak XIX. yüzyılda Bursa Şehri Gayrimüslim mahallelerinin ekonomik durumunu ortaya koymaktır. Temettuat Defterlerinden öğrenilen bilgilere göre Bursa şehir merkezinde yaşayan Gayrimüslimlerin kendine ait mahalleleri olduğu gibi Müslümanlarla ortak yaşam alanlarıda olmuştur. Gayrimüslimler, sadece kendilerine ait mahallelerinde kalabalık nüfus barındırırken Müslümanlarla birlikte yaşadıkları mahallelerde bazen kalabalık bazende azınlık olmuşlardır. Ayrıca gayrimüslimler çok çeşitli ekonomik faaliyetlerden kazanç sağlamışlardır. Mahallelerde tarım, hayvancılık, esnaflık, ticaret gibi iş kollarında faaliyet gösterenlere rastlanılmıştır. Bu faaliyetler sonucunda elde edilen gelirlere vergiler konmuştur. Çalışmanın hedefi zimmilerin ekonomik yapısını göstermek olduğundan sosyal ve ekonomik bilgiler veren belgelerden sadece iktisadi veriler alınmış, tablolar ve metinler halinde detaylı bir şekilde sunulmuştur
Özet (Çeviri)
The purpose of this project is, by making Temettuat survey as a basis, to display the financial situations of non-muslims in 19 th century. According to the information from in Temettuat Notebooks, the non-muslims living in the city center both had their district and their social environmets. While they were living in their own regions shared with muslims. Also, non-muslims made a living with other various working ways. İn streets they made agriculture, freelance jops as well as trade. The money that was gained by these fields was taxed. The aim of the work is to show the economic situation of them and to do that social and financial data has been presented is details statistically.