Türk sinemasında özel efekt uygulamaları
Special effects in Turkish cinema
- Tez No: 328752
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF YURDİGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Özel Efektler Türk Sineması, Cinema, Special Effects, Turkish Cinema
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Türk sinemasında özel efekt uygulamalarında gelinen noktayı değerlendirmektir. Bu amaçla giriş ve sonuç bölümleri hariç üç bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde; özel efekt uygulamaları filmlerde ilk kullanılmaya başlandığı günlerden itibaren ele alınarak özel efekt tekniklerine dair bir sınıflandırma yapılmıştır. Bu sınıflandırmaya paralel olarak özel efekt uygulamalarının film yapımında etkisi değerlendirilmiştir.İkinci bölümde; Türk sinema sektöründe özel efekt uygulamalarının kullanımı, tarihsel bir süreç içinde ele alınarak Türk sinemasında özel efektlerin önemi üzerinde durulmuştur. Günümüzde Türk sinemasında özel efekt uygulamaları açısından gelinen nokta ele alınarak tartışılmıştır.Üçüncü bölümde; Türk sinemasında özel efekt uygulamalarının kullanımı açısından birer dönüm noktası olarak görülen G.O.R.A. ve A.R.O.G filmleri özel efekt uygulamaları açısından incelenmiştir
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is evaluating the ultimate point in the applications in Turkish cinema. For this purpose in the first part of this study that consists of three parts except for the introduction and conclusion; there is made a classification in special effect techniques considering from the first day of the initial use of the special effect applications in films. In paralel with this classification the influence of the special effect applications in film makig is evaluated.In second part; there is emphasized, dealing in a historical process, the use of special effect applications and the importance of the special effects in Turkish cinema. It is discussed by considering the ultimate point of special effect in terms of application in Turkish cinema.In third part; G.O.R.A. and A.R.O.G films that seen as a turning point in Turkish cinema in terms of the use of special effect applications are discussed in terms of special effect applications.