Orta Asya'nın Neolitik Çağı Ceytun kültürü
Neolithic age in central asia Jeytun culture
  1. Tez No: 328759
  2. Yazar: AHMET KOCAİSPİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÇİĞDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Asya, Güney Türkmenistan, Neolitik Çağ, Ceytun, Central Asia, Southern Turkmenistan, Neolithic Age, Jeytun
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Orta Asya'da, ilk olarak yerleşik tarım kültürüne geçişi temsil eden ?Ceytun Kültürü? bu anlamda bakıldığında bölgenin tarihi geçmişi içerisinde çok önemli bir yere sahiptir.Kültüre ait çeşitli yerleşim yerlerinde yapılan kazı çalışmaları neticesinde ortaya çıkarılan buluntular, kültürün tamamıyla Neolitik Çağ içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Ceytun kültürü bu özelliği ile yine, Orta Asya'nın Neolitik Çağı içerisinde ayrı bir önem arz etmektedir.Orta Asya bölgesinde, Güney Türkmenistan toprakları içerisinde yayılım göstermiş olan Ceytun Kültürü, gerek yaşam şekilleri, gerek kültürel buluntuları açısından değerlendirildiğinde, kendine özgü, orijinal bir yerleşik tarım kültürü görüntüsüne sahiptir.
Özet (Çeviri)
In Central Asia, the first thing to represent sedentism is“Jeytun Culture”, in this regard, it has a very significant place in the historical background of the region.The findings of culture unearthed through excavation work in various residental areas indicate that the culture has to be evaluated entirely in the Neolithic Age. Once again, Jeytun Culture is an important figure with its this feature in the Neolithic Culture.When Jeytun Culture which is widespread in the lands of the Southern Turkmenistan, in the Central Asian region is evaluated in terms of life styles and cultural artifacts.