Yazılı basında reklamların kullanımı gazete reklamları üzerine göstergebilimsel bir inceleme (Hürriyet, Sabah, Posta)
The usage of advertisements in print media: a semiotic analysis of newspapers advertisements
  1. Tez No: 328758
  2. Yazar: BİLGEHAN ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BESİM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Reklamcılık, Journalism, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam, Görsel Öğe, Reklam Mecrası, Gösterge, Slogan, Fotoğraf, Advertising, Visual Item, Advertisement Media, Indicator, Slogan, Photo
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bir iletişim şekli olarak reklam, mesajlarını hedef kitleye iletmede çeşitli görsel iletişim öğelerinden yararlanır. Slogan, logo, fotoğraf, illüstrasyon, başlık ve altbaşlık gibi öğeler reklam iletişiminde, hedef kitlenin sunulan hizmeti yada ürünü daha iyi algılayabilmesi için kullanılan görsel öğelerdir. Şirket ve markalar kendi ürünlerini diğerlerinden bir adım öne çıkarmak, akılda kalıcılıklarını artırmak ve satın alma isteğini harekete geçirmek için göstergelerin gücünden yararlanmaktadırlar. Reklam iletişiminde mesaj aktarma aracı olan bu görsel göstergeler doğru bir biçimde kullanılırsa, belirlenen hedef kitleye ulaşılması da o derece kolaylaşır.Reklamların oluşum süreçlerinde kullanılan öğeler ne denli önemliyse, reklamın verileceği mecra da o denli önemlidir. Kitle iletişim mecraları, reklamların hedef alıcılara iletilmesi için kullanılan kanallardır. Reklamın amacına ulaşabilmesi için, hangi mecrada yer alacağı önceden yapılan saptamalarla belirlenmelidir.Reklam sektörü içinde yer alan firmaların reklamlarını hedef kitleye ulaştırmak için kullandığı kanallardan biri de gazetelerdir. Araştırmanın amacı, bireylerin tüketim davranışlarına yön veren ve gazete reklamlarında kullanılan reklam dilinin daha iyi anlaşılmasını sağlamaya yardımcı olmaktır. Bu çalışmanın, kurumsal bölümünde yazılı basın reklamcılığının tarihine değinilerek, yazılı basın içerisinde yer alan reklam mecralarının ne gibi avantajları ve dezavantajları olduğu açıklanmaktadır. Bu açıklamaların yanı sıra, reklam oluşum sürecinde kullanılan öğelerde nelere dikkat edilmeli ve iyi bir reklam nasıl olmalı sorusuna da cevap aranmaktadır. Çalışmanın uygulama bölümünde ise, yazılı reklam araçlarından biri olan gazete reklamlarının göstergebilim açısından analizi yapılarak, bu analizler sonucunda ortaya çıkan önemli noktalara ise sonuç bölümünde değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Advertising as a form of communication, elements of visual communication that takes advantage of a variety of conveying messages to the target audience. The slogan, logo, photo,illustration, advertising items such as title and subtitle of communication, service or product offered better target audience of the visual elements used to detect. One step forward in the company to remove their products and brands, improveretention, and purchase intention in mind the power to mobilize the benefit indicators. Advertise with communication, message handling tool is used correctly, these visual indicators, it very easy to reach the target audience.Important in the formation process of how items are used in ads, the ad is so important conduit to export. Mass media channels, the channels used for transmission of ads targeted to buyers. To achieve advertising objectives, which will take place be determined in advance. The firms involved in the advertising sector to reach the target audience for ads in the newspapers is one of the channels used. The aim of the study, consumption patterns and guiding individuals and newspaper advertisements to help ensure a better understanding of the language used in advertising. In this study, referring to the history of corporate advertising in the print media, which are contained in the written press advertising that describes the advantages and disadvantages of what is presumed. In addition to these statements, what items used in advertising in the formation process must be noted and the question of how to best respond to an advertisement is required. In the implementation stage of the study, written in terms of semiotic analysis of advertising one of the means by which the newspaper ads, the important point sarising from these analyzes are mentioned in the conclusion.