Mustafa Kutlu'nun hikâyelerinde fiilimsiler
İnfinite verb forms, of Mustafa Kutlu's stories
- Tez No: 328761
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yan cümle, Fiilimsiler (Çekisiz Fiiller), sim-Fiil, Sıfat-Fiil, Zarf-Fiil, Mustafa Kutlu, Subordinate Clause, nfinite Verb Forms, nfinitive, Participle, Gerund(ium), Mustafa Kutlu
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
Bu çalışmada Mustafa Kutlu'nun hikâyelerindeki fiilimsilerin işlevleri araştırıl-mıştır. Araştırmada yapısal-işlevsel sözdizimi yöntemi kullanılmıştır. Yan cümlelerin yapı ve işlevlerinin yanında temel cümleyle olan uyumları da incelenmiştir. Çalışmanın daha bilimsel olması için hikâyelerin alfabetik sıraya göre onda biri alınmıştır. Örneğin ilk hikâye olan `Arka Kapak Yazıları'nın birinci sayfaları ( 1, 11, 21, 31? ), ikinci hikâye olan `Beyhude Ömrüm'ün ikinci sayfaları ( 2, 12, 22, 32? ), üçüncü hikâye olan `Bu Böyledir'in üçüncü sayfaları ( 3, 13, 23, 33?) gibi.Tezin amacı; yan cümlelerin görevlerini, yapılarını, zaman değerlerini ve temel cümleyle olan ilişkilerini, uyumlarını belirlemenin yanı sıra fiilimsi eklerinin cümlelerdeki işlevlerini ve kullanım amaçlarını, varsa zaman değerlerini tespit etmektir.Eser iki ana bölümden meydana gelmektedir. İlk bölümde fiilimsi eklerinin oluş-turduğu bağımlı cümleler (yan cümleler) incelenmiştir. İkinci bölümde ise fiilimsilerin diğer işlevleri incelenmiştir.Sonuç bölümünde elde edilen bulgularımız maddeler halinde sıralandırılmıştır.Faydalandığımız kaynaklar `Kaynakça' bölümünde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
İn this study,the functions of gerunds in Mustafa Kutlu?s story books have been examined. Structural and functional syntax method have been used in it.Beside subordinate clauses? structures and functions,harmony with main clause have been surveyed.%10 of stories have been alphabetically listed to make study more scientifical.For example; the first story `? Arka Kapak Yazıları?? first pages ( 1, 11, 21, 31? ), second story `Beyhude Ömrüm? second pages( 2, 12, 22, 32? ), the third story `Bu Böyledir? third pages ( 3, 13, 23, 33?) etc.The aim of thesis is not only to determine the harmonies with functions of subordinate clauses,structures,time values and relations with main clause but also to determine functions of gerunds in sentences and their usage purposes, time values if there is.The study is composed of 2 main parts. In fırst part subordinate clauses formed by gerunds suffixes have been examined. In second part other functions of gerunds have been examined.In conclusion part our findings we got were listed item by item.Our resources we used were written in?biblioraphy?.