Mustafa Kutlu'nun hikayelerinde deyimler
The Idioms in Mustafa Kutlu's stories
  1. Tez No: 126197
  2. Yazar: ÖMER KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEVZAT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mustafa Kutlu, Deyim, Hikâye, Mustafa Kutlu, Idiom, Story
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
II ÖZET MUSTAFA KUTLU'NUN HİKAYELERİNDE DEYİMLER Çalışmamız, Mustafa Kutlu' nun hikâyelerinin deyim varlığı üzerine bir değerlendirmedir. Amaç, deyimlerin hikayeci Mustafa Kutlu 'nun üslûbuna kattığı anlatım özelliklerini belirlemek ve Kutlu'nun deyim varlığının Türkiye Türkçesine kazandırdıklarını tespit etmektir. Tez, şu bölümlerden meydana gelmektedir: 1. Mustafa Kutlu'nun Hayatı ve Hikâyeleri, 1.1 Hayat Hikâyesi, 1.2 Hikâyeleri, 1.3 Kelime Hazinesi, 2. Deyim Kavramı ve Özellikleri, 2.1 Deyim, 2.2 Şekil Özellikleri, 2.3 Kayram Özellikleri, 2.4 Anlatım Özellikleri, 2.5 Kaynakları ve Hikâyeleri, 2.6 Deyimler ve Atasözleri, 2.7 Deyimler ve Birleşik Kelimeler, 2.8 Deyimler ve Terimler, 2.9 Deyimler ve Argo, 3. Sözlük, 4. Sonuç ve Değerlendirme, 5. Kaynakça. Bu bölümlerden de anlaşılacağı üzere öncelikle Mustafa Kutlu'nun hayatı, hikâyeleri ve söz varlığı konusunda bilgi verilmiştir. Daha sonra deyim kavramı ve özellikleri üzerinde durulmuş, deyimin diğer dil birlikleri ile arasındaki münasebetler izah edilmiştir. Çalışmanın son kısmında Mustafa Kutlu'nun hikâyelerinde tespit edilen 1450 deyimden oluşan bir dizin bulunmaktadır. Sonuç bölümünde Mustafa Kutlu'nun kullandığı deyimler, bazı özellikleri bakımından değerlendirilmeye tabii tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT THE IDIOMS IN MUSTAFA KUTLU'S STORIES The aim of this work is the idioms in Mustafa Kutlu' s stories in this work. At the our work firstly was explained the idioms, later was indicated its importance in the Turkish culture, afterwards his literary individuality and vocabulary were exposed. Mustafa Kutlu is writes a new format story. He is uses lots of idioms at different format in the story and he causes to live the Turkish story traditions. It is more important determine Mustafa Kutlu's vocabulary in the Turkish vocabulary: It was investigated point of view structure and form. The idioms were investigated from the point of view structure, function and feature of use. The idioms are the product of anonym language. Some of the idioms relation with jokes and folk storys. Idioms had composed from minimum a few word. It is possible to divide the Turkish idioms point of view structure into two parts. Firstly sentences, secontly word groups. Full list of the idioms in Mustafa Kutlu's story was given in index.