1 numaralı ve 1155-1158 /1742-1745 tarihli Karaman Ahkâm Defteri'nin transkripsiyon ve değerlendirilmesi (s. 1-60 )
The transcription and evaluation of Karaman Ahkâm Defter dated 1155-1158/1742-1745 and numbered 1 ( p.1-60 )
  1. Tez No: 328764
  2. Yazar: GÜRKAN CEVGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İNBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ahkâm Defterleri, Karaman Eyâleti, XVIII. Yüzyıl, Ahkâm Defters, Province of Karaman, The Century of XVIII
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 305
Özet
Ahkâm Defterleri, temelde halkın şikâyet ve problemlerini çözüme kavuşturmak ve adaleti tesis etmek amacıyla düzenlenmiştir. Bu çalışmada XVIII. yüzyılda Karaman Eyâleti'ne ait olan 1 Numaralı Ahkâm Defterinin 1?60. sayfaları arasındaki hükümler günümüz Türkçesine çevrilerek bölge tarihine katkıda bulunulmaya çalışılmıştır.1 Numaralı Karaman Ahkâm Defteri'nin ihtiva ettiği şikâyet konularına göre değerlendirildiğinde, Karaman Eyâleti'nin sosyal tarihi hakkında önemli bilgilere ulaşılmakla birlikte yol kesme, cürm, cinayet, su veya emlâk sınır anlaşmazlıkları, fuzuli işgal, gasp vb. suç ve anlaşmazlıklara dair bilgilere ulaşmak mümkündür.Bu çalışmada, XVIII. yüzyılda Karaman Eyâleti'nin sosyal, ekonomik, askeri, hukuki ve idari durumu yansıtılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ahkâm Defters were issued for resolving of compliants and problems of people and for providing justice. In this study, We tried to the judgments between 1?60 pages of numbered 1 Ahkâm defter belonged to the province of Karaman with a contemporary Turkish translation is to be contributed to the history of the region.Regarding that, if Karaman Ahkâm Defter numbered 1 evaluated by included complaint topics, in addition with obtaining that period of time?s important informations, it?s also possible to obtain informations about road blocking, crime, murder, water or real estate border disagreements, unnecessary occupying, usurpation e.g.In this study, The social, economic, military, lawful, administrative conditions of province of Karaman in the century of XVIII are tried to be reflected.