Giresun ili Eskiçağ tarihi
Ancient history of Giresun province
- Tez No: 328770
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASİN TOPALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Giresun, Azzi, Miletos, İskit, Kimmer, Pontos, Roma, Giresun, Azzi, Miletus, Scythian, Kimmer, Pontos, Roman
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bir bölgenin yerleşimini belirleyen en önemli unsurların başında, hiç şüphesiz iklim, coğrafi yapı, su kaynakları, bitki örtüsü ve geçim kaynakları gelmektedir. Bu bakımdan çalışma alanımızı oluşturan ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Giresun İli, su kaynakları, bitki örtüsü, iklimi ve gerekse de geçim kaynakları bakımından çok uygun bir görünüm sergilemektedir.Giresun İli yerleşim merkezlerini sahil ve iç kısım merkezleri olarak ikiye ayırmak mümkündür. Sahil yerleşimleri tüm kıyı yerleşim merkezlerinde olduğu gibi aynı stratejik amaçla inşa edilmiştir. M.Ö. II. Binden itibaren yerleşim gördüğü anlaşılan Giresun'dan ilk olarak Antik Çağ yazarları Kerasous olarak bahsetmektedirler. M.Ö. 15. Yüzyılda Azzi, M.Ö. 7. Yüzyılda Miletoslar, M.Ö. 7. Yüzyılda Kimmer ?İskitler, M.Ö. 6. Yüzyılda Persler, M.Ö.183'de Pontos Krallığı, M.Ö 172'de Roma İmparatorluğu M.S. 395'de Doğu Roma İmparatorluğu ve daha sonra sırasıyla Trabzon Rum Devleti, Çepni Türk Beyliği, Moğollar ve Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinde kalmıştır. Bu bakımdan bölge gerek stratejik konumu gerekse yerleşime olan uygunluğu nedeniyle zengin bir tarihi geçmişe sahiptir .
Özet (Çeviri)
There are some important elements to make a region a settlement. It is certain that some of these elements are climate, river system, topograpy, vegetation and source of income. Such that Giresun, which constitutes our study field and takes place in Eastern Blacksea Region, has a suitable place with all these elements.It is possible to divide Giresun into two as coastal and interior center of population. Coastal settlements have been built with the same purpose as in all coastal settlements. It is understood that Giresun had been settled 2th thousand B.C. The first ancient age authors have been mentioned about Giresun as Kerasous. Giresun was under the sway of Azzi in 15th century B.C, Miletus in 7th century B.C, Kimmer-Scythian in 7th century B.C, Persian in 6th Century B.C, Kingdom of Pontos in 183 B.C, Roman Empire in 172 B.C, East-Roman Empire in 395 A.D and later on respectively Trabzon Roman State, Çepni Turkish Beylik, Mongols and Ottoman Empire. In this respect, the region has a rich history with both its strategic position and suitability for settlement.