Çocuk sesinin düzlüğünü arayan adam: Cahit Zarifoğlu Cahit Zarifoğlu'nun eserlerinde çocuk imgesi
The man looking for the smooth of child voice: Cahit Zarifoglu child image in Cahit Zarifoglu
  1. Tez No: 328773
  2. Yazar: HATİCE METİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN ERBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cahit Zarifoğlu, childhood, childish sensibility, child image
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Modern Türk şiirinin önemli isimlerinden birisi olan Cahit Zarifoğlu'nun sanatına yön veren önemli bir kaynak şairin çocukluğu ve sahip olduğu çocuksu duyarlıktır. Zarifoğlu hem şiirindeki yoğun çocuk imgesi ile hem düz yazılarında gördüğümüz çocuk motifleri ve çocuksu bakışla hem de çocuk romanları ile bu kaynağı verimli bir şekilde kullanmıştır. Aslında çocuksu duyarlık ve çocukluk sanatın vazgeçilmez bir kaynağı olarak durmakta ve sanatçının bakışına, ortaya koyduğu esere etki etmektedir.Bu çalışmanın amacı da Cahit Zarifoğlu'nun şiirine ve diğer eserlerine yansıyan çocuk imgelerinin mahiyetini, şairin kendi çocukluğunun izlerini ve işlevlerini ortaya koymaktır. Bu tematik inceleme ile zor şiirleriyle tanınan, hatta bu zorluğun diğer eserlerine de yansıdığı düşünülen Zarifoğlu'nun sanatına bir anlam imkânı sunabilmeyi hedefliyoruz.Çalışmamız iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümü şairin şiirlerindeki çocuk imgesine ayırdık. Birinci bölümü, şairin kendi çocukluğunun şiirlerine etkisi ve sahip olduğu çocuksu bakışın şiirlerine etkisi olarak iki başlıktan oluşturduk. İkinci bölümü ise şairin anı- günlük eseri olan Yaşamak'a, çocuk kitaplarına, çocuk şiirlerine, roman ve hikâyelerine ayırdık.Çalışmamızda en fazla şairin kendi eserlerinden faydalandık. Eserler arasında karşılaştırmalar yaparak, metinler arasında ortak duyarlıklar bularak şairin sanatında var olan çocuksu dinamikleri anlamaya çalıştık. Şairin yakın çevresinin şahitlikleri de yine önemli bir yol göstericimiz oldu. Çalışmamızda elde ettiğimiz verileri sonuç kısmında özetledik. Şiirlerdeki çocuk imgelerini anlamaya çalışırken ?çocuk? göstergesini tamlama, özne ve nesne bağlamında inceledik ve bu incelemeyi tablolaştırarak ekler bölümüne aldık.Anahtar Kelimler: Cahit Zarifoğlu, çocukluk, çocuksu duyarlık, çocuk imgesi
Özet (Çeviri)
One of the sources directing Cahit Zarİfoglu?s art, one of the important names of Modern Turkish poetry, is his childhood and childish sensibility. Zarifoğlu used this source efficiently both deep child image in his poetry and child motives and childish point of view seen in his prose and with his child novels.The aim of this study is to show the importance of child images reflecting Cahit Zarifoğlu?s poetry and the other works, the functions and scars of his own childhood. We targeted to present a meaning in Zarifoglu?s poetry known as his subtle poems and even reflected in his other poems with this thematic study.This study is comprised of two main parts. We subdivided the first part into the child image in the poet?s poems. We formed the first part out of two titles as an impact on the poems of the poet?s own childhood and the impact on the poet?s childish point of view. We grouped the second part to Yasamak, which is a work of memoir-daily, his child books, child poems and novel and stories. In our study, we benefited poet?s own works much. By comparing between works, finding common sensibilities, we tried to comprehend the childish dynamics evident in the poet?s art. The witnesses of poet?s close neighbourhood have also become an important way. We summarized the data obtained in our study in the conclusion part. While trying to understand the child images in poems, we examined the child symbol in the context of noun phrase, subject and object and by tabulating this examination, we took into the appendices part.