Another England' after empire: Imperial nostalgia in David Edgar's Destiny
İmparatorluk sonrası başka bir İngiltere: David Edgar'ın Destiny adlı eserinde imparatorluk özlemi
  1. Tez No: 328791
  2. Yazar: EVREN TUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YEREBAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: David Edgar, Destiny, İmparatorluk Özlemi, Savaş Sonrası İngiltere, David Edgar, Destiny, Imperial Nostalgia, Post-War England
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
İkinci Dünya Savaşı her ne kadar İngiltere için zaferle sonuçlanmış olsa da, savaş sonrası İngiltere ekonomik, sosyal ve politik açıdan bir yıkıntı içindeydi. Britanya İmparatorluğu'na bağlı sömürgelerin özgürlük arayışı içinde olması, özellikle Hindistan'ın 1947'de bağımsızlığını kazanması İngiltere'nin `güçlü ülke' imajına ciddi bir darbe vurmuştur. 1970'lere gelindiğinde, `güneşi batmayan İmparatorluk' ifadesi artık manasını çoktan yitirmişti. Bu çalışmanın amacı bu kayıp sonrası 1970'ler İngiltere'sini siyasal ve toplumsal açıdan irdeleyen David Edgar'ın Destiny adlı yapıtını imparatorluk özlemi açısından incelemektir. Çalışmanın Birinci Bölümü, Britanya İmparatorluğu'nun İkinci Dünya Savaşı sonrasında çöküş döneminin kilit olaylarına ve imparatorluk özlemi olgusunun ne olduğuna odaklanmaktadır. İkinci Bölüm David Edgar'ın yaşam öyküsüne, siyasi kimliğine ve tiyatrosuna genel bakış açısı sunmaktadır. Üçüncü Bölüm ise, Destiny'yi imparatorluk özlemi bağlamında irdelemektedir. Çalışma bir `İmparatorluk özlemini yapıtına taşıyan, diğer taraftan ise sosyalist ve imparatorluk karşıtı bir yazar olarak David Edgar'ın Destiny adlı oyununda hangi mesajları vermeye çalıştığı konusu üzerinde odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Even though England came out of the World War II victorious, she was economically, socially and politically ruined. The search for independence of the colonies once dependent to the British Empire, and especially the independence of India in 1947, tarnished the image of England as a `powerful country?. In the 1970s, the statement `the Empire on which the sun never sets? has long lost its meaning. This study aims at studying David Edgar?s Destiny, which analyses the England of 1970s from political and social points of view after her great loss, in respect to the imperial nostalgia. The first part of the study focuses on the concept of the imperial nostalgia and the key events that paved the way to the collapse of the British Empire in the post-World War II period. The second part offers a critical synopsis of David Edgar?s biography, political identity and theatre. The third part of the study explores the imperial nostalgia with specific references to Destiny. The study mainly focuses on the diverse messages that David Edgar tries to convey through Destiny, as a socialist and anti-imperial playwright who deals with the imperial nostalgia.