Utilitarist öğreti ve John Stuart Mill'de etik-siyaset ilişkisi
Utilitarian doctrine and relationship between ethics-politics in John Stuart Mill
- Tez No: 328790
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. HANİFİ MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: John Stuart Mill, Utilitarizm, Etik, Siyaset, John Stuart Mill, Utilitarianism, Ethics, Politics
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada felsefi arka planıyla utilitarist (yararcı) öğreti ile John Stuart Mill'in etik ve siyasi düşünceleri birbiriyle ilişkilendirilerek ele alınmıştır.Bentham'ın utilitarizmini derinleştirmeye ve zenginleştirmeye çalışan Mill, yararı etiğin ve siyasetin merkezine koyar. İyiyi en yüksek sayıda insana en büyük mutluluğu sağlamaya çalışan eylem türüyle tanımlayan Mill, aynı zamanda siyaset felsefesi alanında da en yüksek sayıda insana en yüksek mutluluğu temin edecek siyasal oluşumun savunuculuğunu yapar.Bireysel yarar ve toplumsal yararın uzlaşma noktasını özgürlükte bulan Mill, bireyin kendi özgürlüğünü istemesinin bir başkasının da kendi özgürlüğünü istemesiyle çatışmayacağını ileri sürer. Mill, yönetimin demokratik olmasının bireyin özgürlüğünün teminatı olmadığını belirterek, çoğunluğun baskısına karşı da özgürlüğün güvence altına alınması için çözümler önerir. Mill, temel değeri özgürlük olan liberal hükümetin, temsilcilerinin son noktada ortak yararı düşündüğü bir temsili hükümet olmasını ve onun yurttaşlarının erdemlerini geliştirmesini benimser.
Özet (Çeviri)
In this study, utilitarist doctrine along with its philosophical background and John Stuart Mill?s ethical and political ideas are discussed in relation to each other.Struggling to deepen and enrich Bentham?s utilitarian, Mill puts the utility at the heart of ethic and politics. Defining goodness as an action ensuring to provide the greatest happiness for the highest number of people, Mill argues for a political formation to ensure the greatest happiness to the highest number of people in the area of political philosophy at the same time.Mill who explores the reconcilement point of individual and communal utility on freedom proposes that the desire of individual?s own freedom is not conflicted with another person?s desire of self freedom. Mill states that the administration?s being democratic is not an assurance of an individual?s freedom, and suggests some vital solutions in order to ensure freedom against the oppression of the majority. Mill adopts that liberal government of which basic value is freedom should be a representative government considering collective utility at last point for its representatives and should improve the virtues of its citizens.