Eflâtun Cem Güney'in halk bilimi ile ilgili çalışmaları
Eflâtun Cem Güney's works about folklore
  1. Tez No: 328797
  2. Yazar: NİHANGÜL DAŞTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLHAN ATNUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eflâtun Cem Güney, masal babası, halk bilimi, folklor, halk edebiyatı, Eflatun Cem Güney, tale father, folklore, folk literature
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Eflâtun Cem Güney, Türkiye'de folklorun yeni yeni tanınmaya başladığı dönemde edebiyatın tüm kollarından üstün tuttuğu halk bilimiyle yakından ilgilenmiş ve bu alanda önemli eserler vermiştir. Bu inceleme, çok yönlü bir yazar olan Eflâtun Cem Güney'in halk bilimi ile alakalı çalışmaları üzerinedir.Çalışmada, ?masal babası? ünvanına layık görülen yazarın folklor ürünleri üzerindeki tasarrufları halk bilimi penceresinden değerlendirilmiştir.Dört bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde yazarın hayatı, kişiliği ve edebi yönü üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, Güney'in kitapları, yazıları ve ondan bahseden kaynaklar sıralanmıştır.Üçüncü bölümde yazarın folklor konusundaki düşünceleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise Eflâtun Cem Güney'in kitapları tanıtılarak değerlendirilmiş ve kaynak olarak kullandığı folklor verimlerinin varyantları tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
While the folklore was being introduced first, Eflatun Cem Güney closely dealth with the folklore that he valued above all the sections of literature and composed important works.That research is about the works,belonging to an all-round author, Eflatun Cem Güney. In the research , the changes , done by Güney who deserves the appelation of ?tale father?, are assessed according to tale folklore.In the first part of the reseach that is composed of four parts, It is especially emphasized on author?s life , personality and literary stlye. In the second part, Güney?s books, writtings and the source that are about him are put in order. In the third part, the idea of the author about literature is analyzed.