Türkiye'de yaşanan gençlik hareketleri ve öğrenci olayları(1945-1960)
Master's thesis the movement of youth and student events in Turkey (1945-1960)
- Tez No: 328796
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMİL KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Tarih, Public Administration, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Youth Movements, College, Student Events, Democratic Party, MTTB, TMTF, Turan Emeksiz, May 27, Adnan Menderes
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Türkiye'de öğrenci hareketleri uzun tarihsel bir aşamadan geçmiştir. Sultan Abdülaziz'in darbe sonucu hal edilmesiyle başlayan süreç, ikinci Meşrutiyetin ilanında gençlerin ve öğrencilerin düzenli teşkilatlar kurarak kendilerini daha iyi şekilde ifade eden yapıya dönüşmüştür. Milli Mücadele'de ve cumhuriyetin kuruluşunda önemli bir yere sahip olan öğrenciler gösterdikleri mücadelelerle göz doldurmuşlar ve kurulan yeni devletin gelişmesinde ve büyümesinde büyük gayret göstermişlerdir.2.Dünya Savaşı sürecinde de yine gençlerin oldukça aktif oldukları görülmektedir. Dünya'daki siyasi gelişmelerden en fazla etkilendikleri dönemin başlangıcı olarak kabul edilebilecek bu kırılma noktasında, gençlerin oluşturdukları öncü sistematik büyük gruplar ortaya çıkmış(MTTB-TMTF gibi) ve onların farklı mevzilerden verdikleri mücadele 40 yıllık bir sürece mührünü vurmuştur. Tek Partili Dünya siyasal Sisteminin sona erdiği bu dönemde, CHP'nin Karşısında güçlü bir muhalefet Partisi olarak Demokrat Parti doğmuş ve kısa bir sürede güçlenerek on sene(1950-1960) iktidarda kalmak suretiyle ülkeyi idare etmiştir. Söz konusu dönemde Üniversite Öğrenci olayları ülke gündeminde önemli bir yer tutmuş, Üniversiteler ve Adnan Menderes Hükümeti arasında yaşanan gerginliklerde ve 27 Mayıs Askeri darbesinin gerçekleştirilmesinde etkin rol oynamışlardır.nahtar Kelimeler: Gençlik Hareketleri, Üniversite, Öğrenci Olayları, Demokrat Parti, M.T.T.B, T.M.T.F, Turan Emeksiz, 27 Mayıs, Adnan Menderes.
Özet (Çeviri)
The students movements has a long history in Turkey. The process starts with Sultan Abdulaziz era ending as result of the coup, young people and students who express themselves better by setting up a regular organizations turned into strong structure for establishing Second Constitutional Monarchy. The students has an important place in the National Struggle and the establishment of the republic and they showed great effort for the development and growth of the new state.Young people are still very active in the process of World War 2. The most affected by political developments in the world, this breaking point can be considered as the beginning of the period, emerged in large groups of young people have created pioneering systematic (MTTB-TMTF, etc..) and their different positions they seal their struggle as long as 40 years has dealt. One-party political system the world has ended in this period, in the face of a strong opposition party, the CHP, the Democratic Party was born, and quickly strengthened ten years (1950-1960) ruled the country by staying in power. Such an important place in the agenda of the country have kept college student events and it played active role in tension of universities between Adnan Menderes government and the military coup of May 27.