Şahnâme'de mektuplar
Letters in Şahname
  1. Tez No: 328801
  2. Yazar: SIDIKA KARACAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHAD EMİRÇUPANİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Savaş, Mücadele, Zafer, War, Struggle, Victory
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
İran'ın en büyük şairlerinden biri olan Firdevsî, İran millî tarihi, milli rivayetleri ve kahramanlık anlatılarını sözlü rivayetlerden derleyerek yazıya aktarmasından dolayı ?İran millî şairi? olarak kabul edilmektedir.Firdevsî, tereddütsüz İran'ın en büyük kahramanlık şairidir. Gelişmeleri olağanüstü ifadelerle sahnelemesi, anlatımlarında seçtiği sözcükler, dizelerindeki alabildiğine uyumlu tamlamalar ve ustaca kurduğu cümleler, konulara uygun tasvirler, anlatımları esnasında olayları okuyucunun somut olarak canlandırmasını sağlayan gerçekçi anlatım tarzı, bu türün diğer şairleriyle karşılaştırılamayacak kadar üst düzeydendir. Dizelerinde anlatımı zorlaştıracak kinayeler, kapalı ifadeler, okuyucuyu bıktırıcı, zor anlaşılacak kelimeler yer almamaktadır.Şahnâme'de konuları mitolojik ve tarihi akışlarında aktarırken uygun yerlerde anlatımlarıyla son derece uyumlu olarak öğütleri, öğüt verici pasajları, özlü sözleri de yerleştirmiştir. Bu alıntıların önemli bir kısmını eski İran Öğüt Edebiyatı kapsamında yer alan çok önemli metinlerden aktarmaktadır.Bu çalışmada amacım; büyük söz ustası Ebu'l-Kâsım Firdevsî'nin şaheseri Şahnâme'yi inceleyerek, eserde geçen mektupları tespit edebildiğim kadarıyla aktarmaktır. Bu doğrultuda eserde yer alan mektuplar tespit edildikten sonra mektuplarda geçen kahramanlar kısaca anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Firdevsî, one of the greatest poets of Iran, has been accepted as the ?Iran National Poet? because of the fact that he compiled Iran national history, national reports and heroic stories from oral reports and transferred to the writing.Firdevsî is indubitably the greatest epic poet of Iran. The fact that he performed the developments with awesome expressions, the words he chose in the expressions, suitable phrases in his lines of poetry and sentences he formed masterly, descriptions suitable for the subjects, the realistic turn of phrase providing that the reader can enable to animate the events during the expressions in a concrete way is superior to the other poets beyond comparison. The figures of speech, closed expressions, ambiguous and subtle words which harden the expressions in his lines are not available.While transferring the subjects in a mythological and historical order in Şahnâme, he placed advice, advisory passages and words of wisdom in an extremely compatible way. He transferred the important part of these references from the most important texts taken place in Old Iran Advice Literature.My purpose in this study, by examining the masterpiece Şahnâme of the great tunesmith, Ebu?l-Kâsım Firdevsî, is to transfer the letters in the work as far as I studied. In this respect, after the letters in the work are determined, the heroes available in the letters are briefly narrated.