İstanbul Atatürk Kitaplığında bulunan bazı tezhipli yazma eserlerin tahlili
Analysis of some illuminated manuscripts in İstanbul Atatürk Library
  1. Tez No: 328802
  2. Yazar: FADİME ÇINAR YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS BERKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Tezhip, Sanat, Estetik, Illumınated, Art, Aesthetic
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın amacı, eski el yazması eserlerin günümüzdeki yerini ve önemini hatırlatmaktır. El yazması eserlerin Türk kültürü, sanat ve estetik açısından farklı boyutlarla ele alınarak tarihi süreç içerisindeki yeri ve önemini ortaya koymaktır.Çalışma Erzurum, İstanbul, illerinden alınan örneklerle sınırlıdır. Ayrıca çalışmada İran'dan hattatların örneklerine yer verilmiştir. Kur'an-ı Kerim ile ilgili materyallerin fotoğrafları çekilmiş daha sonra bu fotoğraflar sanatsal işlevleri açısından bir tasnife tabi tutulmuş sanat, estetik, çerçevesinde yorumlanmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulara göre Türk tarihinde el yazması eserlerin önemli bir yer tuttuğu günümüzde de antika değerinde olduğu tespit edilmiştir. Bu amaçla çalışmada nadir eserlerin tezhip açısından incelenerek ve tarihsel süreç kısaca özetlenerek, bilginize sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to remind and present the importance of old manuscripts and their place in modern-day and to present their place and importance in the course of history by discussing them in terms of Turkish culture, art and aesthetics.The study is limited to the samples taken from the provinces Erzurum and İstanbul. In addition, writings of Iranian calligraphers are included in the study. Materials related to Quran were photographed and then subjected to classsify in terms of their artistic functionality and interpreted in the framework of artistic and aesthetic.According to the findings of the study, it has been established that manuscripts took an importance place in Turkish history and they are at value of antique today. For this urpose, in this study unique works of art are analized in terms of illumination and historical course is briefly summarized and it is submitted for your information.