39 numaralı Mühimme Defteri'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (s.119-240)
The transkription and evalutaion of Muhimme Register no 39 (119-240)
  1. Tez No: 328808
  2. Yazar: MURAT YAZICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Divân-ı Hümâyûn, Mühimme, III. Murad, Ottoman, Divan-i Hümayun, Muhimme, Murad III
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
RDivân-ı Hümâyûn Osmanlı Devleti merkez teşkilatının önemli bir kurumudur. Devletin siyasi, askeri, mali ve adli işleri burada görüşülürdü. Divânda alınan kararlar fermân, berat ve hükümlerin nakil kısımları mühimme defterlerine kaydedilirdi.39 Nolu mühimme defteri H. 987?988, M. 1579?1580 yılına ait kayıtları ihtiva edip, III. Murad (1574-1595) dönemine ait bir defterdir. Dönemin siyasi, askeri, mali ve sosyal hayatı hakkında bilgiler içermektedir. Defter toplam 366 sayfadır. Bu tez çalışması 119?240. sayfaları arasını ihtiva etmektedir.
Özet (Çeviri)
Divan-i Humayun is an important institution of the central organization of the Ottoman Empire. Political, military, financial and judicial affairs of the state were discussed in here. Divan-i Humayun decisions, decree, patent and transfer portions of provisions were recorded in books of Muhimme.No. 39 Muhimme book containing the records of the years H. 987?988, G. 1579?1580 belongs to Murad III (1574?1595) period. It contains informations about the political, military, financial, and social life in the period. The book is total 366 pages. The thesis contains 119?240 pages of the book.