Nathalie Sarraute'un eserlerinde mutsuzluk
Unhappiness in Nathalie Sarraute's works
- Tez No: 328809
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ KÜZECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nathalie Sarraute, Yeni Roman, yeni romanda kadın, romanda mutsuzluk, mutsuzluğun kaynağı, arada kalmışlık, Nathalie Sarraute, Nouveau Roman, woman in nouveau roman, unhappiness in roman, source of unhappiness, staying in dilemma
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez, Yeni Roman alanında kilometre taşlarından biri sayılan Nathalie Sarraute?uneserlerinde Mutsuzluk öğelerini saptamayı konu edinmiştir. Çalışmanın amacı, yazarın eserlerinde mutsuzluk ve huzursuzluk kavramlarının sıkça kullanıldığı göze çarpmaktadır. Yeni Roman türü, özellikleri ve bu türün yaratıcılarının görüşleri üzerinde durularak yazara ait eserlerin daha iyi anlaşılması amaçlanmıştır. Yazarın hayatı ve eserleri irdelenerek eserlerine ve çalışma prensibine ışık tutulmaya çalışılmıştır. İnceleme ?Önsöz?, ?Giriş?, ?Sonuç? kısımları veasıl bölümünü içeren Nathalie Sarraute?un romanlarındaki mutsuzluğun incelendiği bir ana bölümden oluşmaktadır. Çocukluk dönemi, toplumsal ve bireysel temalar şeklinde adlandırılmıştır. Eserlerde yer alan mutsuzluk öğeleri yazarın irdelediği konuların önemine göre bölümlere ayrılmış bu bölümler de kendi içinde alt başlıklara ayrılarak irdelenmiştir.Sarraute?un romanlarında mutsuzluk temasının ele alınmasının amacı; romanlarından yola çıkarak yazarın hayatına ve etrafında yer alan insanların etkisiyle hayata ve topluma bakış açısını ortaya koymaktır. Çalışmanın oluşturulma sürecinde psikolojik olarak ailesel ve toplumsal yaşanmışlıkların etkilerinden yararlanılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın girişinde yazarın yaşamı, sanatı, eserleri, romancılığı, Yeni Roman anlayışı ve bu türün diğer temsilcilerinin yaklaşımlarına birlikte değinilmiştir. Bu bölüm incelemenin daha iyi anlaşılması ve amacına ulaşabilmesi açısından önem taşımaktadır.İncelemenin sonucunda, yazarın eserlerinde görülen insan ilişkilerinin genellikle sıradan kişiler arasında günlük olaylar ele alınarak oluşturulduğu gözlemlenmektedir. Aranan mutsuzluk öğeleri bu kişiler arasında yaşamın tabanına yayılarak gözler önüne serilmiştir. Bu ilişkilerin ortaya çıkış noktası yaşanılan mutsuzluklar ve karakterlerin olumsuz bakış açılarıdır. Yazarın özel yaşamının eserlerine yansıdığını görmek güç değildir. Eserlerde yer alan karakterler Çocukluk adlı eseri rehber alındığında oldukça tanıdık gelmektedir. Bu karakterlerin büyük bir çoğunluğu kadın olmakla birlikte, bu kadınların ve diğer tüm karakterlerin mutsuzluktan beslendiği açık bir şekilde görülmektedir. Sonuç olarak eserlerinde, hayata karşı karamsarlaşmış, umutsuz, saldırgan tavırlarla karşılaşılmıştır. Ortaya koyduğu karakterlerin mutsuz yaşam tarzlarını gözler önüne sererken aslında kendi umutsuz bakış açısını eserlerine aktardığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis touches upon the elements of Unhappiness in Nathalie Sarraute?s works which are considered a milestone in the field of Nouveau Roman. The aim of the study is to bring out the elements of unhappiness and unrest after doing a thorough research on the works that include those elements. It has been aimed to emphasize Nouveau Roman, its characteristics and the opinions of its pioneers and make the field more understandable. It has been tried to elucidate the author?s works that were studied and the general features of Nouveau Roman by mentioning the life and works of the author. The study includes ?Preface?, ?Introduction? and ?Conclusion? sections and it also has a main chapter where the concept of unhappiness in the works of Nathalie Sarraute is thoroughly analyzed. This main chapter is categorized under the titles of author?s childhood period, and social and individual themes. The elements of unhappiness in the works are categorized according to the subjects analyzed by the author and these categorizations are given subtitles and studied. The aim of dealing with the concept of unhappiness in Sarraute?s works is to bring out author?s point of view about life and society which was shaped by her own life and the people in her life. The effects of familial and social experiences are made use of during the formation process of the study. The introduction chapter of the study includes author?s life, art, works, authorship, understanding of Nouveau Roman and the approaches of other representatives of this field. This chapter is important in terms of making the study more understandable and obtaining its goal.At the end of the study, it has been realized that the human relations in the works of the author are generally put together by handling daily events among ordinary people. The elements of unhappiness are brought into light by putting them among those people, and at the centre of life itself. The starting point of these relations is unhappiness and pessimist views of the characters. It is not so hard to see that author?s private life is reflected in these works. By looking at the author?s work ?Childhood?, it can be said that the characters in her works look very familiar. The majority of these characters are women, and it is very obvious that these women and the other characters live on unhappiness. Consequently, her works have pessimist, hopeless and aggressive characters towards life. It has been understood that the author brings out her own hopeless point of view while showing the unhappy lives of the characters.