Doktor - hasta iletişım ve ikna sürecinde etkilı olan unsurlar ve bir üniversite araştırma hastanesinde uygulama çalışması
An application research about justification power enhancement factors between patient and doctors in Erzurum hospitals
  1. Tez No: 328811
  2. Yazar: POUNEH ABDOLLAHIFARD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER BARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Doktor, Hasta, İletişim, İkna, Doctor, Patient, Communication, Persuasion
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Sosyal bir varlık olarak insanın en temel gereksiniminden biri de iletişimdir ve sosyalleşmenin temel koşuludur, haberleri, düşünceleri, duyguları vb. bildirme, düşünceleri paylaşma ya da değiş tokuş etme etkinliği; bilgi, haber, düşünce ya da görüş alışverişi ve iletimidir.İkna, karşıdaki kişiyi, iki tarafında uygun gördüğü bir çözüme doğru götürmek için kullanılan sistematik yöntemlerdir. Etkileme gücü yüksek kişilerin bunu başarabilmek için kullandığı teknikler vardır. İkna, bir kişinin bir kararı ya da hareketi kabul etmesini sağlamak için konuşmayı ve konuşmayı destekleyici davranışları sistematik bir süreç içinde birlikte kullanmaktır.Sağlık hizmeti sunan birimler farklı yönetim teknikleri kullanan karmaşık yapıya sahip kuruluşlardır ve sağlık çalışanları, hizmet sundukları kişilerden etkilenmekte ve kendileri de bu kişileri etkileyebilmektedirler. Kendilerinden hasta gereksinimlerini karşılamaları, korku ve streslerini aza indirgemeleri beklenmektedir. Bu ilişkiler yumağında genellikle açık ve etkili bir iletişimin gerçekleşmediği ve bazı iletişimsel sorunların yaşandığı bilinmektedir. İletişim eylemi her zaman doktorun istediği biçimde olmayabilir. Ancak hasta ile doktor arasında az da olsa anlaşma, uzlaşma ve iletişimin sağlanması zorunludur. Sağlık sorunlarından nasıl etkilenecekleri hakkında farklı düşüncelere sahip hastaların, doktorları ile kuracakları iletişiminden beklenti veya düşünceleri de değişkenlik arz edebilir. Bu açıdan bakıldığında; doktor-hasta ilişkisinde yaşanan iletişimsel sorunların, doktorların empatik yaklaşım eksikliğinden ve kullandıkları özgün dilinden kaynaklandığı söylenebilir.Bu çalışmada anket uygulamalarına yönelik doktor hasta ilişkilerinde doktorun ikna gücünü etkiliyen faktorlar araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most fundamental requirementsof human as a social being is communication and the basic condition of social interaction, news, thoughts, feelings, reporting, sharing ideas or the effectiveness of exchanging, information, news, thoughts, or exchange of views and conduction.Persuasion is a systematic method that makes the contact person to drive a good solution from the both sides. There are some techniques that people use to achieve high impact power. Persuasion is a decision or an action acceptance of a person to use a process for providing speaking or not speaking supportive behaviors together with the use of a systematic process.Health care units are organizations with a complex structure that uses different management techniques and health care workers. These persons affected on the people who gave them the services. They also affected by the patients. They are expected to reduce fear and stress in order to meet the needs of their patients. In this point of relations, usually clear and effective communication does not take place and makes some communicative problems.Communication action is not always according to the doctor?s wants. However, between the patient and the doctor, at least some agreement, compromise and communication are necessary to ensure. Health problems of the patients who have different ideas about how to be affected, communication to be established with the expectation of their doctors, or thoughts variability can be supplied. From this point of view, it is the communicative problems in the doctor-patient relationship, the lack of empathic approach and use the original language of the doctors.