Tanzimat tiyatrosunda geleneksel unsurlar
Traditional element in tanzimat theatre
  1. Tez No: 328810
  2. Yazar: CANER SOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÖRENEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyatro, Tanzimat Tiyatrosu, Geleneksel Etki, Theatre, Tanzimat Theatre, Traditional Elements
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu tezin amacı, Tanzimat tiyatrosu üzerinde çeşitli araştırmacılar tarafından var olduğu söylenen geleneksel etkinin mahiyetini tespit etmektir. Bu amaçla çalışmanın giriş bölümünde Batılı tarzda Türk tiyatrosunun doğuşunda gelenekten faydalanma konusunda olumlu ve olumsuz görüşler belirtildikten sonra yazarların geleneğe yönelme nedenleri tartışılmıştır. İnceleme bölümünde ise 1860-1888 yılları arasında yazılmış yirmi tiyatro oyunu, eserler ve konuları, geleneksel unsurların konuya yansımaları, tipler ve kişiler ile dil ve anlatım özellikleri, başlıkları altında ele alınmıştır.Tezin sonucunda Batılı tarzda Türk tiyatrosunun kuruluşunda yazarların bilinçli veyahut bilinçsiz olarak geleneksel anlatılar ve seyirlik oyunlar ile nasıl etkileşime geçip, ne tür yenidenyazma faaliyetlerinde bulundukları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to detect character of traditional influence in Theatre of Tanzimat which is claimed by different researchers.For this reason, in prelude part of this study, affirmative and adverse views that are alleged about utilizing from tradition in rising of occidental style Turkish Theatre was mentioned. Then, this problem was argued: why did authors incline toward tradition?Also in analysis part, twenty theatre plays which are written in between 1860-1888 years are dealt with by these captions: plays and its themes, reflections of traditional elements to theme, types and heros, properties of language and statement.In consequence part of this thesis, how authors interacted with consciously or unconsciously traditional narratives and plays for display and what kind rewriting they got down, were inquired.