Toby Litt'in King Death adlı yapıtında minimalist öğeler
Minimalist elements in Toby Litt's King Death
- Tez No: 328822
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET FİKRET ARARGÜÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Toby Litt, Minimalizm, King Death, Toby Litt, Minimalism, King Death
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Yirminci yüzyıl toplumsal, politik ve sanatsal birçok değişime tanık olmuştur. Bu bağlamda, `gerçeklik' sanatın ve gerçeklik hakkında kendi algılarını ortaya koymak isteyen edebiyat akımlarının başlıca konularından biri olmuştur. Minimalizm de aynı tutumla yüzyılın ikinci yarısında görsel sanatlarda ortaya çıkmıştır. Gerçeğin yaşanan karmaşanın içinde var olduğunu savunan minimalizm, sanatın gerçekliği gösterebilmek için yapıtların en yalın halde sunulması gerektiğini ifade eder. Minimalist sanatta minimal, yani gerçek, sanatın kendisi olarak kabul görürken edebi minimalizm de yaşamın kendisi olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda edebi minimalizm yaşamın karmaşasını en basit terimlerle ifade etmeyi amaçlar ve okuyucunun kendi durumu hakkındaki farkındalığını arttırmaya çalışır.Toby Litt yapıtlarında günümüz toplumunun, başka bir değişle, tüketim toplumunun sorunlarına değinen bir İngiliz yazardır. Son yapıtı olan King Death'de kullanılan eksiltili cümleler, sonlanmayan bölümler, italik yazımlar, üç noktalar ve diğer kısaltmalar okuyucuyu bu belirsizlikleri tamamlamaya teşvik etmektedir. Yapıt aşk, cinayet ve gizem gibi birçok konuyu içererek karmaşık görünmesine rağmen oldukça açıktır ve aslında yaşamın kendi basitliğine vurgu yapmaktadır. Günümüz toplumuyla oldukça alakalı olan günlük konuşma dili, sıradan, yaşamın içinden karakter, umumi ve aynı zamanda kapalı, esenliksiz uzam kullanımları okuyucunun ilgisini çekmekte ve onun yaşama karşı olan farkındalığını arttırmayı hedeflemektedir. Kısaca, King Death günümüz tüketici toplumunun bir eleştirisini yapmakta ve Litt kullandığı minimalist tekniklerle okuyucusunun yaşam içindeki karmaşık durumunun farkına varmasını ve bu duruma tepki vermesini teşvik etmektedir.
Özet (Çeviri)
The twentieth century is characterized by great social, political and artistic change. In this way, the concern with the nature of reality became one of the main preoccupations of art and literary movements which also wanted to impose their own perception of reality. With the same argumentation Minimalism emerged as a movement in visual arts in the second half of the century. According to minimalism reality is hidden in complexity and in order to unveil this reality the focus should be on the essential. The minimal, thus reality, in minimalist art appears to be the art itself while it is life in literary minimalism. As such literary minimalism aims to express the complexities of life in the simplest of terms and further seeks to stimulate the reader?s critical awareness of his/her own condition.Toby Litt is an English writer who in his works is concerned with the problems of contemporary society, i.e. consumer society. His latest work King Death with all its ecliptic clauses, unfinalized chapters, italics, triple dots and other reductions requires the reader for completion. Dealing with multiple issues such as love, murder and mystery, the work, despite its complex appearance, is far from being so and as such it seems to emphasize life?s own simplicity. The use of colloquial language, ordinary real life characters, public spaces as well as closed repressive spaces that are so relevant to contemporary society attract the reader?s attention and aim to increase his/her awareness towards life. In short King Death criticizes contemporary consumer society and Litt with his minimalist strategies seeks to stimulate his readers awareness about his disoriented condition in this society and eventually tries to foster his/her response to it.