18. yüzyıldan 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar Kyzikos kentini ziyaret eden İngiliz seyyahlar
From 18th century until the first quarter of 20th century coming to the city of Cyzicus British travelers
  1. Tez No: 328825
  2. Yazar: AHMET TERCANLIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURETTİN KOÇHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Kyzikos, Seyyah, Seyahatname, Cyzicus, travelers, travelbook
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Güney Marmara bölgesinde antik Mysia sınırları içerisinde bulunan Kyzikos kenti, tarihi boyunca hem siyasi hem de ekonomik yönden önemli bir merkez olmayı başarmıştır. Bu başarının sağlanmasında Kyzikos kentinin jeopolitik önemi yadsınamaz.Ekonomik ve siyasi yönden güçlü bir yapıya sahip olan Kyzikos kenti bu gücünü mimari eserlere de yansıtmıştır. Şehirde dünyanın önemli tapınaklarından birisi olan ve Roma dönemine tarihlenen Kyzikos Hadrian Tapınağı'nın yanı sıra birçok önemli savunma sistemleri ve farklı amaçlarla yapılmış mimari eserler bulunmaktadır. Mimari kalıntıların çokluğu bölgeyi her zaman görülmeye değer kılmıştır. Özellikle 14. yy'dan itibaren artan bir ilgi ile günümüze kadar birçok kişi farklı amaçlarla da olsa Kyzikos kentini ziyaret etmiştir. Kyzikos kenti özellikler 18. yüzyıldan itibaren Avrupa'da ki düşünsel değişimin etkisini artırması ve antik tarihe merakın iyice artmasıyla seyyahların uğrak yeri olmuştur. Bu seyyahlar İngiltere ve Fransa başta olmak üzere birçok ülkeden geldiler. Anadolu'ya gelen seyyahlardan bazıları Kyzikos kentini de ziyaret etmiştir. Bu seyyahlar kentteki yapılar hakkında gördüklerini anlatmışlardır.İngiliz seyyahların Kyzikos kentinin mimari kalıntıları hakkında anlattıkları genel olarak sur duvarları, Hadrian Tapınağı, amfiteatr, tiyatro gibi büyük yapılardır. Bu yapıların konumları, amaçları, işlevleri ve bazen de ölçüleri verilmiştir. Antik kent kalıntılarının hakkındaki bu dönem bilgileri, günümüz araştırmalarına ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
Located within the boundaries of the ancient Mysia, Cyzicus city of the South Marmara region, both politically and economically throughout its history has become an important center. Geopolitical importance of the city of Cyzicus in ensuring this success is undeniable.Economic and political power of the powerful, which has a structure of this architectural monuments in the city of Cyzicus reflected. Which is one of the world's major temples in the city, dating to the Roman period, as well as the Temple of Hadrian Kyzikos many important architectural works of defense systems and are made for different purposes. Architectural remains always worth a visit made multiplicity region. Especially 14 century to the present day with an increasing interest from many people visited the city of Cyzicus, although for different purposes. The city features Kyzikos 18 century in Europe, and to increase the impact of the change in the intellectual curiosity of ancient history has been well frequented by travelers are increasing. These travelers came from many countries, especially Britain and France. Some of the travelers from Anatolia also visited the city of Cyzicus. This is seen on the buildings in the city told the travelers.British travelers are told about the architectural remains of the city of Cyzicus in general, walls, Hadrian Temple, amphitheater, theater, large buildings. Positions of these structures, objectives, functions, and sometimes given dimensions. View of the ruins of the ancient city during this period, will shed light on today's research.