Yeni iletişim teknolojilerinin televizyon yayıncılık sistemlerinde kullanımı: Atatürk Üniversitesi Televizyonu örneği
The usage of the communication technologies on the television broadcasting systems: Atatürk Üniversity Television sample
- Tez No: 328826
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKUDDÜS BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İletişim Teknolojileri, Sayısal yayıncılık, Televizyon Yayıncılığı, Communication Technologies, Digital Broadcasting, Television Broadcasting
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
İletişim alanındaki gelişmeler, televizyon yayınlarının kitlelere ulaşma şekillerini de değiştirmiş ve yayıncılık sisteminde devrim yaratacak nitelikte bir teknolojiye geçilmiştir. Bu önemli gelişmelerin bir boyutunda sayısallaşma, uydu ve internet gibi gelişmelerin, iletim alanlarını ve kapasitelerini artırmaları gibi dönüşümler bulunurken, diğer boyutunda ise yayıncılık alanında kullanılan elektronik sistemlerdeki teknolojik gelişmeler yer almaktadır. Sayısal yayıncılıktaki ses ve resim kalitesinin analog yayıncılığa göre daha üstün olması, eşzaman olasılığı ve bu yayıncılık türünün ekonomik kolaylıklar sunması, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede yapılan araştırma ve saha denemeleri sonucunda, onun 21. yüzyılın yeni yayın sistemi olduğuna işaret etmektedir.Ortaya çıkan bu yeni iletişim teknolojilerine ve değişen yayın mecralarına paralel olarak, televizyon yayıncılık sistemleri de bir dönüşüm geçirmiştir ve geçirmektedir. Geleneksel veya konvansiyonel diye tanımlanan televizyon yayın sistemleri yerlerini yeni medya teknolojilerine bırakmaya başlamıştır. Kullanılan cihazlar ya işlevlerini yitirmiş ya da ara elemanlar vasıtasıyla yeni teknolojiye uygun hale getirilmeye çalışılmıştır. Yayıncılık alanında özellikle televizyon reji, stüdyo ve ana kumanda birimlerinde uygulanan bu dönüşüm, beraberinde geleneksel reji yapısındaki bir takım kavramları da değiştirmiştir.Yeni iletişim teknolojileri, televizyon yayıncılık sistemleri ve bu sistemleri uygulanabilir kılan donanımlar ve yazılım programları çalışmanın kavramsal çerçevesini oluştururken, bu yeni teknolojilerin çalışma prensiplerini ortaya koymak için uygulama örneği olarak da ?Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Televizyonu? seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
The developments in the area of communication, has changed in the way to reach the masses of television broadcasting and has passed a publishing system technology was revolutionary in nature. In the one important dimension of these developments means digitization such as satellite and internet developments, the transmission areas and increase the capacity of transformations, in the other dimension the technological developments in the field of broadcasting is used in electronic systems. The fac of that Digital broadcasting sound and picture quality is superior to analog broadcast, the possibility of publishing the type of concurrency and provide economic convenience, In many countries, such as Turkey, that As a result of the research and field trials shows that it?s the 21st century indicate that the new broadcasting system.Emerged in parallel with the new communication technologies and the changing broadcasting areas, television broadcasting systems has been transformed and still transforming. Described as traditional or conventional places of television broadcasting systems are being replaced by new media technologies. The function of the devices has been lost or the components are used in the new technology tried to be made available. Especially this transformation in the area of broadcasting television directing, studio and main control units is applied to the main control units, also changed with a number of traditional concepts structure of the regime.New communication technologies, television broadcasting systems, the devices and software which applies these systems is creating the conceptual framework of the study and Atatürk University Television is selected as an example of application to demonstrate the operating principles of these new technologies.