Modern dünyada ölüme bakış ve yas
Modern look and age to death in the world
  1. Tez No: 328824
  2. Yazar: GÜLDEN ÖNCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜT ÖZBEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm, Ölmek, Kayıp, Yas, Psikolojik Yas, Death, To die, Lost, Mourning, Psychological mourning
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tezin amacı, insan hayatının tabii bir sonucu olan ölüm olgusu ve ölünün ardından yaşanan yas sürecine ilişkin görünüşteki değişikliklere, ölüm ve ölüm sonuçlarının imgelerine karşı sürekli değişen tutumlarımızdan hareketle ölümün nasıl tıbbileştiğini ve hastanede ölmeye doğru giden bir süreçte modernleşmenin ölüm üzerindeki belirleyiciliğini ortaya koymaktır. Ölümün, psikolojik ve biyolojik boyutlarının yanı sıra sosyolojik boyutuda içeren toplumsal boyutu literatür taramaları sonucu ortaya koymaya çalışılmıştır. Bu literatür taraması sürecinde, sosyoloji disiplininin kaynaklarının yanı sıra başka uzmanlık alanlarından da kaynaklar taranmış hem ölümün hemde ölüm olgusunun toplumsal boyutuna yönelik içerikler ortaya konulmaya çalışılmıştır.Çalışmada Modernite sürecindeki ölümü anlamlandırma, algılama ve ele alış tarzlarındaki değişimleri, ölümün inkâr edilmesi ve medikalleşmesine doğru giden yönelimler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to assert how death medicalized and decisiveness of modernization upon death on the process of dying at hospital with referance to our attitudes against death and results images, death, natural result of human being life and seeming changings of mourning process which happens after a dead. In addition to psychological and biological aspects, communal aspect of death which consists of sociological aspect has been tried to be stated as a result of literature inquiries. In this literature inquiry process, besides the resources of sociology, other resources from different departments have been searched too and some contents which are intended to both death and death phenomenon have been tried to be exposed.In the study; explaining the death, the changings on perception and approach styles of the death, denial and trends to be medical of the death are emphasized.