Eğitim amaçlı sosyal sorumluluk projelerinde kullanılan basılı materyallerin tipografik açıdan incelenmesi
The examination that used printed materials in educatıon projects for social responsibility aspects of typographical
  1. Tez No: 328849
  2. Yazar: HACER PARILTI ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KINIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Tipografi, Sosyal Sorumluluk, Afi? Tasarımı, Graphic Design, Typography, Social Responsibility, Poster Design
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu ara?tırma, Milli Eğitim Bakanlığına ait ya da Milli eğitim Bakanlığı destekli eğitim konulu sosyal sorumluluk projelerinin basılı materyallerinin tipografik açıdan etkililiğini ara?tırmak üzere yapılmı?tır.Ara?tırmada uygulanan yöntem betimsel ara?tırma yöntemidir. Betimsel ara?tırmada amaç, eldeki problemi, bu problemle ilgili durumları, deği?kenleri ve deği?kenler arasındaki ili?kileri tanımlayarak bir konudaki mevcut durumu ara?tırmak ve ortaya koymaktır. Ara?tırmada üniversitelerin tipografi eğitimi alan lisans 3. ve 4. Sınıf öğrencileri ile önlisans 2. sınıf öğrencilerinin görü?leri betimlenmeye çalı?ılmı?tır.Ara?tırmada Ankara?da grafik eğitimi, görsel tasarım eğitimi ile ileti?im tasarımı eğitimi veren üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin görü?lerinden yararlanılmı?tır. Ara?tırmaya destek olan üniversiteler Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ba?kent Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Ankara Meslek Yüksek Okulu ve Fatih Üniversitesidir.Veriler anket yoluyla toplanmı?tır. Ara?tırmada öğrencilerden basılı materyallerden afi? tasarımlarındaki tipografik tasarım ile ilgili görü? bildirmeleri istenmi?tir. Öğrenciler, likert tarzı anket uygulaması ile ?u projeleri değerlendirmi?lerdir: ?7 Çok Geç?, ?Eğitim Her Engeli A?ar?, ?Haydi Kızlar Okula?, ?% 100 Okuyan Üreten Türkiye?, ?Baba Beni Okula Gönder?, ??kmep?, ?Fatih?, ?Hayat Boyu Öğrenme?, ?Bir Adım Daha?, ?Bu Benim Eserim?, ?Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi?, ?E-Twinnig Turkey?, ?Eğitime % 100 Destek?, ?Özel Eğitim Güçlendirilmesi?.Ara?tırma sonucu elde edilen veriler istatistiksel analizlere tabi tutulmu?tur. Bu analizler frekans dağılımı ve t-testi analizidir. T-testi sonuçlarında cinsiyete göre öğrenci görü?leri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememi?tir. Ancak, öğrenim durumlarına göre (lisans ve önlisans) öğrenciler arasında anlamlı farklılık tespit edilmi?tir.Ara?tırma sonucuna göre; Milli Eğitim Bakanlığına ait ya da Milli Eğitim Bakanlığı destekli projelerin afi? tasarımları genel olarak etkili ve ba?arılı bulunmu?tur. Öğrenciler tarafından projelerin afi? tasarımları tipografik ölçütler doğrultusunda etkili bulunmu?tur. Ara?tırmanın bulgularına göre, söz konusu afi?lerin hedef kitleye ula?makta ba?arılı olacağı sonucuna ula?ılmı?tır.
Özet (Çeviri)
This research was performed to investigate the effectiveness in terms of typography printed material of the for educational purposes social responsibility projects that owned by the Ministry of Education or supported by the Ministry of National Education.Descriptive research method used in the study. The aims in descriptive research is researching and presenting current status of a subject by defining the problem at hand, about the status of this problem, variables and relation between variables. In this study, 3. and 4. class graduate with 2. class undergraduate students who studied typography opinions are explored.In this study, graphics, visual design, communication design in the field of education and training were the opinions of the students from universities in Ankara.This research supported by Gazi University, Hacettepe University, Ba?kent University, Bilkent University, Atılım University and Fatih University.Questionnaire technique was used as a data collection technique. For research, were asked to give an opinion about typographic design in posters from printed materials from students. Students with the application of a Likert-style questionnaire assessed the following projects: ?7 Çok Geç?, ?Eğitim Her Engeli A?ar?, ?Haydi Kızlar Okula?, ?% Okuyan Üreten Türkiye?, ?Baba Beni Okula Gönder?, ??kmep?, ?Fatih?, ?Hayat Boyu Öğrenme?, ?Bir Adım Daha?, ?Bu Benim Eserim?, ?Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi?, ?E-Twinnig Turkey?, ?Eğitime %100 Destek?, ?Özel Eğitim Güçlendirilmesi?.Some statical analysis made to data in the result of research. These analyses were frequecy analysis, reliability analysis and t-tests. As a result of the t-tests, there is no significant difference in the evaluation of students by gender. However, significant differences were found between the educational background (graduate and undergraduate) of the students.According to this study results, projects posters designs which owned by the Ministry of Education or supported by the Ministry of Education are in generally effective and successful. Poster designs found to be effective in terms of typographic criteria by the students. According to the findings of the study the project posters will be successful in reaching the target audience.