Ortaöğretim biyoloji dersinde biyoteknoloji konusunun laboratuvar destekli anlatılmasının öğrencilerin başarısı üzerine etkisi
The effect of laboratory aided teaching in biotechnology to the students? academic achievement
  1. Tez No: 328850
  2. Yazar: ONUR AYDOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Laboratuvar Destekli Eğitim, Geleneksel Eğitim Yaklaşımı, Biyoloji Eğitimi, Akademik Başarı, Biyoteknoloji Eğitimi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, `Biyoteknoloji' konusunun laboratuvar destekli olarak anlatılmasının 11. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada öğrencilerin akademik başarılarını ölçebilmek için akademik başarı testi uygulanmıştır.Araştırmada, 2011-2012 öğretim yılı ikinci döneminde Ankara İli, Çankaya İlçesi, Gazi Üniversitesi Vakfı Özel Fen ve Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencilerinden random yoluyla seçilen öğrencilerden deney grubu ve kontrol grubu oluşturulmuştur.Araştırmada, deneysel yöntem kullanılmıştır. Deneysel araştırma yönteminin, eşit ön test?son test kontrol gruplu deseni kullanılmıştır. Araştırma öğrenci sayısı açısından denk iki grupta, deney grubu (n=12) ve kontrol grubu (n=12); toplam 24 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Deney grubuna beş hafta boyunca biyoteknoloji konusu laboratuvar destekli olarak anlatılmıştır. Kontrol grubunda ise beş hafta boyunca biyoteknoloji konusu geleneksel öğrenme yaklaşımına göre işlenmiştir. Araştırmada, niceliksel araştırma veri analizi yöntemi kullanılmıştır.Araştırmaya katılan gruplara, akademik başarı testi ön test ve eğitim sonrası son test olarak uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde ortalamalar arasındaki farkları ortaya koymak amacıyla `t-testi' kullanılmıştır. İstatistiksel işlemler SPSS 17.0 programında yapılmıştır. Elde edilen verilerin anlamlı olup olmadıkları .05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir.Araştırma sonucunda biyoteknoloji konusunda labaratuar destekli anlatımın uygulandığı deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğrenme yaklaşımının uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin denel işlem sonrasında akademik başarıları arasında istatistiksel olarak deney grubu lehine anlamlı bir farkın olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is carried out with the aim of determining the effect of laboratory aided teaching of biotechnology on the academic achievements of eleventh class students of high school. To evaluate the student?s achivements an achievement test is developed and applied.The research is applied in the second term of 2010-2011 academic year on the students of Gazi University Foundation Private High School and Science High School in Çankaya District of Ankara in which the groups of samples comprised with the random method.In this research experimental method is used. Equal pre test-final test with control group design of experimental search method is used. The research is applied on two equal numbered groups, one of them is experiment group (n=12) and the other is control group (n=12) so in total 24 students. At experiment group biotechnology has been taught for 5 weeks according to laboratory aided teaching. For control group in this period, biotechnology is taught according to traditional learning approach.In the research, quantitative study data analysis method is used. Achievement is applied to the groups that take place in the research as pre test before experimental process and final test after education. In the analysis of vi available data, `t-test? is used with the aim of showing the differences between the averages. Statistical processes is made at the SPSS 17.0 programme. Whether the available data is meaningful or not is evaluated according to .05 significant levels.At the end of the research, at the teaching biotechnology, after experimental process, at the achievement of the students in the experiment group that the laboratory aided taeching is applied on and the students of control group that the traditional learning method is applied on, there is a remarkable difference in favor of experiment group.Key Word: Laboratory Aided Teaching, Traditional Teaching Approach, Biyoloji Teaching, Academic Achievement, Education of Biotechnology.