Hikmet Barutçugil' in ebru sanatındaki yeri ve barut ebrusu
Hikmet Barutçugil'in ebru sanatindaki yeri ve barut ebrusu
- Tez No: 328891
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİDE İMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Sanat, Ebru Sanatı, Barut ebrusu, Hikmet Barutçugil, Traditional Art, Marbling Art, Barut Marbling, Hikmet Barutcugil
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Geleneksel Türk Ebru Sanatı?nın, günümüz sanatçılarından biri olan, Hikmet Barutçugil?in eğitimci ve sanatçı yönünün incelendiği bu araştırmada, sanatçının ebru sanatına yapmış olduğu katkıları belirlemek amaçlanmaktadır. Araştırma, betimsel yöntemlerden tarama yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Monografik çalışma niteliği taşıyan bu araştırmada, sanatçının 50 eseri ele alınmıştır. Seçilen bu eserlerin renk ve konu açısından değerlendirmesi, araştırmacı tarafından geliştirilen ölçek kullanılarak yapılmıştır. Veri analizi için Excel programı kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; Hikmet Barutçugil?in Türk Ebru Sanatı?na yeni bir bakış açısı sunduğu, Ebru Sanatı?nı farklı tekniklerle birleştirerek geliştirdiği sonucuna varılmıştır. Sanatçı klasik ebru tarzının dışına çıkıp eserlerini çağdaş bir yorumla harmanlayıp, literatüre Barut ebrusu?nu kazandırmıştır. Ayrıca Barutçugil, ebru tekniğini birçok farklı yüzey üzerinde uygulayarak, ebrunun kullanım alanını genişletmiştir. Barutçugil?in eserlerinde ağırlıklı olarak sarı renk kullanılmış ve konu olarak İstanbul betimlemeleri yer almaktadır. Bu bağlamda, ülkemizde Hikmet Barutçugil ve ebru sanatına gereken önemin verilmesi ve yeni nesillerin Geleneksel Ebru Sanatını kavrayarak, bu geleneği devam ettirebilmesi için, yurtiçi ve yurt dışında çeşitli etkinliklerin düzenlenmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study which has been researched the educator and artistic aspect of Hikmet Barutcugil who is one of the current artists of Traditional Turk Marbling Art, it is aimed to determine the contributions of the artist to marbling art.The study has been carried out by using sacanning method out of descriptive methods. It has been dealt with 50 works of the artist in this study which hold qualifications as monography. That the selected works has been evaluated in terms of colour and topic has been carried out using the scale developed by the researcher. As a result of the study, it has been reached a conclısion that Hikmet Barutcugil has presented a new perspective to the marbling art and improved it by combining with different techniques. The artist has gone out of conventional marbling art, and blended his works with a contemporary interpretation and has provided Barut Marbling with the literature. Furthermore, Barutcugil has expanded the area of usage applying the art on several surfaces. In the works of Barutcugil, yellow has been commonly used, and the descriptions of Istanbul has taken place. In this sense it has been suggested to hold several events at home and abroad for new generations to maintain this tradition by apprehending Traditional Marbling Art, and in order to give sufficient importance to Hikmet Barutcugil and marbling art..