Tarih öğretmenlerinin sanat tarihi öğretiminde karşılaştıkları problemler ve çözüm önerileri
The problems of teaching art history encountered by hi?story teacher and the solutions that they propered
- Tez No: 328899
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN DEMİRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sanat Tarihi, Kavram, Alan, Dönem, Estetik Beceri, History of Art, Concept, Branch, Term, Aesthetic Skil
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu araştırmada, ortaöğretim kurumlarında halen görev yapmakta olan tarih öğretmenlerinin tarih ders kitaplarındaki sanat tarihi konularının öğretiminde karşılaştıkları problemler ve çözüm önerileri dikkate alınarak hazırlanmıştır. Araştırma Ankara İlindeki beş merkez ilçede (Yenimahalle, Keçiören, Sincan, Gölbaşı, Mamak) 2011-2012 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında ortaöğretim kurumlarında halen görev yapmakta olan öğretmenlerin tarih ders kitaplarındaki sanat tarihi konularının öğretiminde sıkıntılar yaşadıkları ve bu konuların öğretiminde yetersiz kaldıkları ortaya çıkmıştır. Bu araştırmayla öğretmenlerin bu problemlerine neden olan etmenler araştırılmışve elde edilen bulgular doğrultusunda çözüm önerileri verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
n this study, history teachers in secondary schools are still working in the teaching of topics in art history in history textbooks prepared taking into consideration the problems and solutions encountered. Research in Ankara province five central counties (Yenimahalle, Keçiören, Sincan, Gölbaşı, Mamak) was carried out in the second period 2011-2012 academic year. As a result, currently working in secondary schools in the academic year 2011-2012 the difficulties experienced teachers teaching subjects of art history, history textbooks and the teaching of these subjects appeared to have insufficient. Teachers in this study we investigated the factors that cause problems and in line with the findings of solutions have been submitted.