Öğrenciler tarafından hazırlanan video filmlerin fen ve teknoloji dersi öğretiminde başarıya etkisi
The impact of video films prepared by the students achievement on science and technology course teaching
- Tez No: 328898
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim teknolojisi, görsel-işitsel araçlar, video ve video filmlerle öğretim, fen ve teknoloji, Educational Technology, visual-audial tools, video and instructional video movies, science and technology
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırma eğitim teknolojisi kapsamındaki görsel-işitsel araçlardan video filmlerin, ilköğretim yedinci sınıf Fen ve Teknoloji dersi ?Kuvvet ve Hareket? ünitesinin öğretiminde, öğrencilerin akademik başarısı ve Fen ve Teknoloji dersine yönelik öğrenci görüşlerini ele almak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Ankara İli Mamak İlçesi Köşklüdere İlköğretim Okulu?nda, 7. Sınıflarda öğrenim gören 60 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada 30 kişilik 7/A sınıfı deney grubunu, 30 kişilik 7/B sınıfı da kontrol grubunu oluşturmaktadır. Yapılan araştırmada öğrenciler tarafından hazırlanan video filmlerin öğrenci başarısı ve görüşüne olan etkisi incelenmektedir. Ünite kazanımlarına uygun olarak geliştirilen başarı testi, deney ve kontrol gruplarına ön test-son test, fen ve teknoloji dersine yönelik öğrenci görüşlerini belirleme anketi de son test olarak uygulanmıştır. Deney grubunda dersler, öğrenciler tarafından hazırlanan video filmler aracılığıyla yapılmıştır. Kontrol grubunda ise dersler geleneksel yöntemle devam etmiştir. Dört hafta süren uygulamanın bitişinde başarı testi ve fen ve teknoloji dersine yönelik öğrenci görüşlerini belirleme anketi deney ve kontrol gruplarına son test olarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 15 paket programı ile analiz edilmiştir. Uygulamanın iki grup arasında fark oluşturup oluşturmadığının saptanması amacıyla ikili karşılaştırmalarda bağımsız ve bağımlı t-testi yapılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda öğrenciler tarafından hazırlanan video filmlerin Fen ve Teknoloji dersinde kullanılmasının öğrencilerin akademik başarılarını ve derse yönelik görüşlerini olumlu yönde etkilediği ortaya çıkmıştır. Araştırma soncunda elde edilen sonuçlar, öğrenciler tarafından hazırlanan video filmlerin kullanıldığı dersler ile video filmlerin kullanılmadığı (klasik öğretim yöntemleri kullanılan) dersler sonrasında öğrencilerin ünite geneli son test başarıları arasında deney grubu lehine anlamlı farklar bulunduğu görülmüştür. Bunun yanı sıra fen ve teknoloji dersine yönelik öğrenci görüşlerine bakıldığında, öğrenciler tarafından hazırlanan video filmlerin kullanıldığı deney grubu öğrencilerinin fen ve teknoloji dersine yönelik daha olumlu görüşgeliştirdikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is aimed to address the impact of video films, within the scope of educational technology audio-visual tools, on students? academic achievement and their opinion while teaching seventh grade primary students“Force and Motion”subject on Science and Technology course. In this study, experimental design with pre-test and post-test control group was used. The study was carried out on 60 seventh grade primary students in Ankara Mamak Köşklüdere Primary School in the academic year 2011-2012. In this research 30 students of 7 / A class formed the experimental group and 30 students of 7 / B class formed the control group. The study investigates the impact of video films prepared by the students on the achievements and the opinions of the students. Achievement test which was configured based on expert opinions and developed by item analysis was applied on the experimental and control groups as pre-test and post-test. The questionnaire was applied as a post-test to determine students' perspectives on science and technology course. For the experimental group the courses were taught by the help of video films which were prepared by the students. Lessons in the control group were continued with the traditional method. At the end of the four weeks of the application, the achievement test and the questionnaire to determine students' perspectives on science and technology lesson were applied to experimental and control groups as a final test. The data obtained were analyzed with SPSS 15 software. Binary independent and dependent t-test comparisons were made in order to determine whether the application caused any difference between the two groups or not. As a result of the research results obtained by the students in the courses using video films, video films used (classical teaching methods used in) lessons after the last test students' overall achievements of the unit where significant differences emerged in favor of the experimental group. In addition, the views of students looking for science and technology courses, students, video films prepared by the students in the experimental group used a more positive view of science and technology is developed.