Çalışma yaşam kalitesinin çalışanların işlerinden ayrılma niyetlerine etkisi: Otel işletmelerinde bir uygulama
The effect of the quality of working life on emloyees intentions regarding leaving their job: An application on hotel enterprises
- Tez No: 328915
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YEŞİLTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Çalışma Yaşam Kalitesi, Otel İşletmeleri, İşten Ayrılma Niyeti, Tourism, Quality of Working Life, Intentions Leaving the Job, Hotel Enterprises
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın amacı, otel işletmelerinde çalışma yaşam kalitesinin işgörenlerce ne düzeyde algılandığını, beklentilerinin karşılanıp karşılanamadığını ve hangi çalışma yaşam kalitesi unsurlarının işgörenlerin işten ayrılma ve kalma niyetine ne düzeyde etki ettiğini tespit etmektir. Bu amaçla, sayfiye ve şehir otelleri arasındaki çalışma yaşam kalitesi algı farklılıklarının tespit edilmesi amacıyla Antalya ve Ankara bölgesinde 5 yıldızlı otel çalışanlarına hem anket uygulaması yapılmış hem de nitel araştırma yöntemlerinden görüşme uygulaması gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel kısmında araştırmanın amacına uygun olarak frekans yüzde, aritmetik ortalama, eşli guruplar t testi, bağımsız guruplar t testi, tek faktörlü varyans analizi ve regresyon analizi testlerinden yararlanılmıştır. Nitel bölümünde ise hazırlanan görüşme formu iki tema halinde gruplandırılıp işgörenlerin çalışma yaşam kalitesi ve işten ayrılmaya ilişkin görüşleri derlenip yorumlanmıştır. Bu yorumlamada nicel araştırmada elde edilen sonuçlara ait değerlerden de yararlanılmıştır. Araştırma Sonunda genel olarak şehir otellerinde çalışanların çalışma yaşam kalitesi koşullarının kıyı kesiminde çalışanlara göre daha olumlu olduğu anlaşılmıştır. İşten ayrılma ve kalma kararında da genel olarak işgörenlere sunulan adil ve uygun ücret fırsatları ile becerilerini geliştirebilecekleri ortamın varlığı yada eksikliğinin işten ayrılma ve kalma niyetlerini etkilediği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the level of the quality of working life in the hotel enterprises perceived by the employees, whether their expectations satisfied or not, what and how does the elements of the quality of working life affect their intentions leaving the job or staying. For this purpose, in order to determine the differences of the perception of the quality of working life between the summer and city hotels, both questionnaires were given and also as a qualitative research method interviews were applied to the 5-star hotel employees in Antalya and Ankara region. In the quantitative section of the research, in parallel with the aim of the study, the frequency, percentage, arithmetic mean, paired groups t test, independent groups t test, one-factor analysis of variance and regression analysis tests were used. In the qualitative section, the prepared interview form was grouped in two themes and the views of the employers about the quality of working life and leaving the job were collected and interpreted. In this interpretation, the data of the results obtained from the quantitative research were also used. As a result of the study, it is seen that, in general, the quality of working life conditions of the employees in city hotels is better than those working in coastal hotels. In the decisions of leaving the job and not, it is seen that, in general, the opportunities of a fair and appropriate wage offered to the employees and the existence or non-existence of an environment in which they can develop their abilities affects their intentions of leaving the job or staying.