The relationship of organizational ambidexterity with whistleblowing act and employees' intention to leave
Akademisyenlerde örgütsel ustalık, etiksel ifşa arasındaki ve işten ayrılma niyeti arasındakı ilişki
- Tez No: 481172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİYE SENEM GÖL BEŞER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Ustalik, Yararlanici Ustalik, Arastirici Yararlanici Ustalik, Whistleblowing, Etiksel Ifsa, Icsel Etiksel Ifsa, Dissal Etiksel Ifsa, Kayitsizlik, Isten Ayrilma Niyeti, Organizational Ambidexterity, Exploiting Ambidexterity, Exploring Ambidexterity, Whistle blowing, Internal Whistleblowing, Silent Act, Intention To Leave
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Hızla değişen çevresel koşullar ve artan rekabet baskısı, örgütleri aktif, yaratıcı, esnek ve uyarlanabilir kılmaya zorlar; Bu gerçek, farklı stratejik alternatiflerin gerekliliğini gosterir. Bu amaçla Örgütsel Ustalik stratejisi, örgütün mevcut yeteneklerinin keşfi ve yeni yeteneklerin keşfi kavramı olarak ortaya çıkar (March 1991). Son dönemlerde, iş hayatındaki karmaşıklığın artması ve performans baskısı etik ve etik olmayan davranışlarin organizasyonlarda belirgin bir sekilde gorulmesine neden olmaktadır. Dolayısıyla organizasyonlar kurumsal olarak etik disi davranislarin oldugunu saptamakta ve etik disi davranislara yasal yaptırımlar uygulanmakta ve örgütlerin etik yöneliminin sürdürülebilirliği ve geliştirilmesi üzerinde durulmaktadır. Ifşa kelimesinin yasal olmayan, etik/ahlak dışı ve suc olabilecek durumları gizlemek yerine açığa/ortaya çıkartma anlamı ile ingilizce literaturde yer alan“whistleblowing”teriminin yasal olmayan, etik/ahlak dışı, suç kabul edilebilecek durumları anlamına en yakin olduğu kabul edilmektedir (Grandey, A.A. (2000). Son yıllarda Türkçe örgütsel davranış literaturunde da tartışılmaya başlanan batı kökenli“Whistleblowing”kavramının Türkçe karşılığı henüz net olarak mutabakati yoktur. Organizasyonlarda uygulanan yontem etik ve yasal olmayan uygulamaların bildirilmesi anlamına gelmis ve eylemsel acidan ihbar etmek, ifşa etmek, afişe etmek gibi fiilleri içermektedir. Gunumuzde malesef ifsa edenler veya yanlisi ihbar eden calisanlar, işlerinden ayrılma kararı vermeye zorlanabiliniyor. Bu durum; istenmeyen bir durum olmasina ragmen, malesef bir cok kuruluslarda ve cesitli organizasyonlarda yasanmaktadir. Dolayısıyla, bu tarz anlamsizca davranislara sebebiyet vermemek icin gerek calistigi kurumda“ihbarci”kimligi tasimamak, gerekse isten atilma korkusu yüzünden yanlisi ifsa etme davranisini tercih etmeme karari alabiliyorlar (Zhang, Chiu ve Wei, 2009). Bu çalışma, Örgütsel Ustalik, etiksel ifsa ve isten ayrılma niyeti arasındaki ilişkiyi araştırmaktadir.
Özet (Çeviri)
Ambidexterity comprehensively explains an organization's ability to accomplish two unfamiliar things at the same time. Able to use both hands organizations exploit current or existing capabilities together with exploring new circumstances with equal dexterity. Ability to pursue mutual exploitive and exploratory activity relies on mixes contradictory organizational qualifications like decentralization, formalization and connectedness. In the recent period, increasing complexity of business life and performance pressure cause ethical/unethical behaviors and their impacts becoming apparent in the organizations. Whistleblowing is one of some of the responses that employees show in relation to organizational wrongdoings. These employees are those who inform illegal or unethical actions in an organization instead of keeping quiet. They are named as 'disclosers'; the disclosure act realized is named as whistleblowing. The study aims to describe organizational ambidexterity strategy; considered as one of the newest concepts in organization and management literature, and whistleblowing, as an ethical behavior, and its impacts on organizations that can manage the organizational ambidexterity strategy. Data was obtained from Academicians working on both public and private Universities in Turkey and the research also tries to find an answer to academicians' decisions' on whistleblowing and organizations attitude and the the dilemma of employees' intention to leave their careers.