Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesi ameliyathane çalışanlarının burun ve el floralarında Staphylococcus aureus taşıyıcılığı
Staphylococcus aureus carriage of the operating room staff?s hand and nasal flora at dokuz Eylül Üniversity school of medicine hospital
- Tez No: 328923
- Danışmanlar: PROF. DR. ATALAY ARKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Hastane enfeksiyonu, Staphylococcus aureus taşıyıcılığı, MRSA, ameliyathane personeli, Hospital infection, Staphylococcus aureus carriage, MRSA, Operating room staff
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada hastanemiz ameliyathanesinde çalışan personellerin el ve burunlarında Staphylococcus aureus taşıyıcılığının saptanması amaçlandı.Çalışmaya 23 Ağustos 2012- 29 Ağustos 2012 tarihleri arasında işgünlerinde mesai saatleri içinde, önceden haber verilmeksizin, merkezi ameliyathanede çalışanrastgele seçilen 29 (%26.4) cerrah, 15 (%13.6) anestezi doktoru, 16 (%14.5) cerrahi hemşiresi, 9 (%8.2) derlenme hemşiresi, 13 (%11.8) anestezi teknikeri, 18 (%16.4)cerrahi personel ve 10 (%9.1) temizlik personeli olmak üzere toplam 110 ameliyathane çalışanı dahil edildi.İlk örnek alımında çalışmaya alınanların hiçbirinin el kültürlerinde üreme olmazken 22?sinde (%20) metisiline duyarlı Staphylococcus Aureus (MSSA) ve 6?sında (%5.5) metisiline dirençli Staphylococcus Aureus (MRSA) olmak üzere 28?inin(%25.5) nazal sürüntü örneklerinde bakteri taşıyıcılığı saptandı. İlk örnek alımında nazal bakteri üremesi saptanan personelden, çalışma protokolü gereği takip eden beş iş günü sonrasında ikinci kez el ve nazal sürüntü örneği alındı. İlk örnek alımında olduğu gibi el kültürlerinde üreme olmazken 13 (%11.8) kişide MSSA ve üç (%2.7) kişide MRSA olmak üzere toplam 16 (%14.5) kişide nazal bakteri taşıyıcılığısaptandı. Çalışmamız sonucunda merkezi ameliyathanede çalışan hastane personelinin %14.5?de nazal S. aureus taşıyıcılığı ve %2.7?sinde MRSA taşıyıcılığıtespit edilmiştir.Çalışmamızda cinsiyet, yaş, eğitim seviyesi, meslek grubu, sigara kullanımı, daha önce MRSA öyküsü varlığı, son altı ayda hastanede yatış veya cerrahi geçirme öyküsü olması ve hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklar ile MRSA taşıyıcılığı arasında anlamlı ilişki saptanmadı.2Ameliyathanelerin hastane kaynaklı enfeksiyonların gelişimi için bir risk faktörü olması nedeniyle ameliyathane içinde hijyen kurallarına dikkat edilmeli, hastane enfeksiyon kontrol komitesinin önerilerine uyulmalı, ameliyathane çalışanları düzenli aralıklarla nazal taşıyıcılık açısından değerlendirilmeli, taşıyıcılık saptananlarda metisilin direnci saptanması durumunda gerekli tedavinin uygulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the hand and nasal carriage of Staphylococcus aureus in the staff working at our hospital?s centeral operating roooms. Between August 23, 2012 - August 29, 2012; at weekdays, during working hours without prior notice a total of 110 working staff including 29 (26.4%) surgeons, 15 (13.6%) anesthesia doctors, 16 (14.5%), surgical nurses, 9 (8.2%) recovery nurses, 13 (11.8%) anesthesia technicians, 18 (16.4%) surgical staff and 10 (9.1%)cleaning staff were included in the study. At first samples there was no bacterial growth in hand cultures, but 28(25.5%) nasal cultures were found positive for S. aureus; including 22 (20%) methicillin-sensitive Staphylococcus aureus (MSSA) and 6 (5.5%) methicillinresistant Staphylococcus aureus (MRSA). Due to the study protocol, after five weekdays the second hand and nasal samples were taken from the staff from whom nasal bacterial growth was identified at the first samples. Similar to the initial samples there was no bacterial growth in the second hand cultures, but 16 (14.5%) nasal cultures were found positive for S. aureus; including 13 (11.8%) MSSA and three (2.7%) MRSA. As a result of our study nasal S. aureus carriage rate was 14.5% and nasal MRSA carriage rate was 2.7%.In our study there was no significant relationship between gender, age, educational level, occupational group, smoking, presence of MRSA in the last six months, chronic diseases like diabetes and hypertension, history of hospitalization or surgery with MRSA carriage. 4Operating rooms are risk factors for the development of nosocomial infections.For this reason, hygiene rules should be considered in operating rooms, the hospital infection control committee's recommendations must be followed, in terms of nasal carriage operating room staff should be evaluated at regular intervals, in case of detection of methicillin resistance and the required treatment should be applied to the carriers.