Edirne ilinde aile sağlığı merkezlerinde sağlık çalışanlarının ruhsal hastalığa karşı inanç ve tutumları
The beliefs and attitudes of healthcare professionals working in family health centers in Edirne towards mental illness
  1. Tez No: 328958
  2. Yazar: CELAL KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ÇAYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ruhsal hastalık, Tutum, İnanç, Sağlık çalışanları, Mental illness, attitude, belief, healthcare professionals
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETBu araştırma aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık çalışanlarının ruhsal hastalığa yönelik tutum ve inançlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışma olup Ekim 2011- Ocak 2012 tarihleri arasında Edirne'de gerçekleştirilmiştir.Araştırmamıza aile sağlığı merkezlerinde görevli 197 doktor ve yardımcı sağlık çalışanı katılmıştır. Katılımcılara sosyodemografik bilgi formu ve ruhsal hastalığa yönelik inançlar ölçeğini içeren bir anket formu uygulanmıştır.Araştırma sonucunda sağlık çalışanlarının ruhsal hastalıklara yönelik yanlış inanç ve tutumlarının olduğu saptanmıştır. Bunun dışında ruhsal hastalığı olan kişilerin tehlikeli olduğu inancı, kişilerarası ilişkinin bozulacağı ve buna bağlı çaresizlik yaşanacağı ve utanılacak bir durum olduğu inancı ile ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
THE BELIEFS AND ATTITUDES OF HEALTHCARE PROFESSIONALS WORKING IN FAMILY HEALTH CENTERS IN EDİRNE TOWARDS MENTAL ILLNESSSUMMARYThe aim of the study is to find out the beliefs and attitudes of healthcare professionals working in family health centres towards mental illness. It is a cross-sectional and discriptive study which is performed between October 2011- January 2012 in Edirne.A total of 197 doctors and healthcare professionals working in family health centres are included in the study. A questionnairre composed of demographic data and Beliefs Toward Mental Illness Scale is applied to the participants.As a result healthcare professionals showed false beliefs and attitudes towards mental illness. Apart from this healthcare professionals believed that mental illnesses are dangerous, destroys the interpersonal relationship which is associated with helplessness and it is a shamefull situation.