Edirne il merkezindeki aile sağlığı merkezlerinde görevli sağlık çalışanlarının aile içi şiddet hakkında bilgi, tutum ve davranışları
The knowledge, attitude and behaviors of health professionals working in family health centers in Edirne on domestic violence
- Tez No: 517029
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ÖZTORA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, yaşlı istismarı, Domestic violence, violence against women, child abuse, elder abuse
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Araştırmamızın amacı Edirne il merkezindeki aile sağlığı merkezlerinde görevli sağlık çalışanlarının aile içi şiddet hakkında bilgi tutum ve davranışlarını belirlemektir. Çalışmamızda Edirne il merkezindeki aile sağlığı merkezlerinde görevli tüm sağlık çalışanlarının dahil edilmesi hedeflendi. Toplam 104 kişi çalışmaya katılmayı kabul etti. Veriler toplamda 57 adet sorudan oluşan, araştırmacılar tarafından hazırlanan bir anket yardımı ile toplanmıştır. Katılımcıların %39,4'ü (n=41) pratisyen aile hekimi, %6,7'si (n=7) uzman aile hekimi, %17,3'ü (n=18) hemşire, %36,5'i (n=38) ebe olarak bulundu. Katılımcıların %25'inin (n=26) erkek %75'inin (n=78) ise kadın olduğu görüldü. Katılımcıların %54,8'i meslek yaşantısında kadına yönelik aile içi şiddet vakası/şüphesi ile, %45,2'si aile içinde çocuğa yönelik istismar/ihmal vakası veya şüphesi ile karşılaştığını belirtmiştir. Katılımcıların %31,7'si ise meslek yaşantısı boyunca yaşlı aile üyelerine yönelik ihmal/istismar ile karşılaştığını belirtmiştir. Sağlık çalışanlarının %22,1'i meslek yaşantısında karşılaştığı aile içi şiddet olgusu veya şüphesinde polisi aradığını, %18,4'ü Sosyal Hizmet Merkezi/Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü/Alo 183'ü aradığını belirtmiştir. Katılımcıların aile içi şiddet olgusu/şüphesi ile karşılaştıklarında ilgili kurumlara rapor etme/yasal süreç (%45,3), öykü alma (%34,9), kayıt (%17,4) konularında zorlandıkları belirlenmiştir ve katılımcıların %51,9'u aile içi şiddet hakkında daha fazla eğitime gereksinim duyduğunu belirtmiştir. Çalışmamızdan elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, Edirne il merkezindeki aile sağlığı merkezlerinde görevli sağlık çalışanlarının aile içi şiddetle ilgili bilgi düzeyleri yüksek olmakla beraber, aile içi şiddet karşısında içinde bulundukları toplumun geleneksel bakış açısına sahip olabildikleri görülmüştür. Katılımcıların tamamına yakınının aile içi şiddet karşısında bildirim yapacağını belirtmesine rağmen, çok az bir kısmının bildirimde bulunduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak, aile içi şiddete yaklaşım multidispliner bir yaklaşım gerektirmektedir ve daha fazla bildirilmesi için kurumlar arasındaki işbirliğinin arttırılması gerekmektedir. Yasal sorumluluklar, kayıt, bildirim süreçleri ile ilgili konulardaki eksikliğin lisans eğitimi müfredatında ve hizmet içi eğitimlerle tamamlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to determine the knowledge, attitudes and behaviors of health workers in family health centers in Edirne city center on domestic violence. In our study, it was aimed to include all health care workers in family health centers in Edirne city center. A total of 104 people agreed to participate in the study. The data were collected with the help of a questionnaire prepared by the researchers, consisting of 57 questions in total. 39.4% (n = 41) of the participants were general practitioners, 6.7% (n = 7) family medicine specialists, 17.3% (n = 18) nurses, 36.5% (n = 38) was found as midwife. Participants of our study, 25% (n = 26) were male and 75% (n = 78) were female. 54.8% of the participants reported that they had faced with domestic violence at woman cases or suspicion of violence. 45.2% had come accross with child abuse and neglect cases or suspicion. 31.7% of the participants stated that they encountered neglect/abuse against the elderly family members during their working life. 22.1% of the healthcare professionals referred to the police and 18.4% of them referred to the Social Services Center / Family and Social Policies Provincial Directorate / Alo 183. It was determined that the participants had difficulties in reporting to the relevant institutions / legal process (45.3%), taking history of abuse (34.9%), and recording (17.4%) when they encountered the phenomenon of domestic violence. 51.9% of the participants stated that they needed more education on domestic violence. When the findings of our study were evaluated, it was seen that although the health workers working in the family health centers in Edirne province have high level of knowledge about domestic violence, they can have a traditional perspective in the face of domestic violence. Despite the fact that nearly all of the participants mentioned that they would inform the authorities, only small part of participants of this study had reported. As a result, the approach to domestic violence requires a multidisciplinary approach and cooperation between institutions should be increased in order to be further informing the authorities. Lack of issues related to legal responsibilities, registration and notification processes should be completed in the undergraduate education curriculum and in-service trainings.