Kronik karaciğer hastalarında serum adiponektin ve resistin düzeyleri
Serum adiponektin and resistin levels in patients with chronic liver disease
  1. Tez No: 328960
  2. Yazar: NURŞEN GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN CELALETTİN ÜMİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Hematoloji, Gastroenterology, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit B, Kronik hepatit C, adiponektin, resistin, karciğer yağlanması, Chronic hepatits B, chronic hepatitis C, adiponektin, resistin, hepatosteatozis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kronik viral hepatitlerde belli oranlarda karaciğer yağlanması olduğu ve bunun hastalığın ilerlemesinden sorumlu olabileceği bildirilmektedir. Önemi her geçen gün artan adipositokinlerin karaciğer yağlanması patogenezindeki rolüde birçok araştırmaya konu olmuştur. Çalışmamızda kronik hepatitli ve karaciğer sirozlu hastalarda karaciğer hastalığının evresi ile adipositokin düzeyleri arasındaki ilişki ile kronik hepatitli ve karaciğer biyopsisi yapılan hastalarda histopatolojik bulgularla adipositokin düzeyleri arasındaki ilişkiyisaptamayı; kronik hepatit B ve C? li hastalarda oluşabilen karaciğer yağlanması oranlarını ve yağlanma ile ilişkili faktörleri ortaya koymayı amaçladık.Çalışmaya kronik hepatit B ve C nedeni ile karaciğer biyopsisi yapılan 60 kronik hepatit hastası ve klinik, laboratuar ve radyolojik olarak hepatit B ve C?ye bağlı karaciğer sirozu tanısı konulmuş 18, toplam 78 hasta dahil edildi. Çalışmamızda hastaların rutin metabolik değerleri yanısıra adipenektin ve resisitin düzeyleri ölçüldü. Kronik hepatitli hastaların biyopsi materyalleri modifiye Knodell sistemi ile değerlendirildi. Ayrıca karaciğer yağlanması oranları ortaya kondu. Kronik hepatitli ve sirozlu hastalarda adiponektin düzeyleri arasında fark saptanmadı. Kronik hepatitli hastaların ortalama resistin düzeyleri 49,31; sirozlu hastalarınki ise 119,41bulundu. Kronik hepatit B?li hastaların %36.8?inde ve Hepatit C?li hastaların %35?inde %5?in üzerinde yağlanma saptandı. Tek değişkenli analizde serum trigliserit, low density lipoprotein kolesterol, adiponektin ve Homeostasis Model Assesment İnsulin Resistance düzeylerinin karaciğer yağlanması için risk faktörleri oldukları saptandı. Çok değişkenli analizde ise yalnızca adiponektin ve low density lipoprotein kolesterol düzeylerinin karaciğer yağlanması 66için bağımsız değişkenler olduğu saptandı. Fibrozis evreleri ile resistin ve adiponektin arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamadı.Sonuç olarak kronik viral hepatitlerde belli oranlarda karaciğer yağlanması da tabloya eşlik etmektedir. Hipoadiponektemi ve yüksek low density lipoprotein kolesterol düzeyleri bu hastalarda yağlanma için bağımsız risk faktörleri olarak görünmektedir. Yağlanmanın bu hastalarda hastalık progresyonuna etkisini araştırmak amacı ile daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır
Özet (Çeviri)
It is known that liver steatosis may develop during the course of chronic viral hepatitis and may be responsible for the disease progression. Adipocytokines with their increasing consideration, have been themes of many studies on the pathogenesis of liver steatosis. In our study, we aimed to evaluate the relation between serum adipocytokine levels and the severity of liver disease in patients with chronic hepatitis and cirrhosis, as well as with histopathological findings while the association between the severity of liver steatosis in patients with chronic hepatitis B and C and related factors. 60 patients with chronic hepatitis B and C who have undergone liver biopsy and 18 patients with viral hepatitis related cirrhosis diagnosed by clinical, laboratory and radiological findings were enrolled in the study. Routine metabolic panel as well as serum adiponectin and resistin levels were evaluated. Biopsy samples of patients with chronic hepatitis with modified Knodell scoring system and liver steatosis ratios were assessed. Adiponectin levels were observed to be similar in patients with chronic hepatitis and cirrhosis while resistin levels were observed to be significantly lower in chronic hepatitis group compared to cirrhosis group. More than 5% steatosis were observed in 36.8% of patients with chronic hepatitis B while in 35% of patients with hepatitis C. Serum levels of triglyceride, low density lipoprotein cholesterol, adiponectin and Homeostasis Model Assesment İnsulin Resistance were determined as risk factors for liver steatosis with 68univariate analysis. Adiponectin and low density lipoprotein cholesterol levels were observed to be independent variables of liver steatosis with multivariate analysis. No statistically significant relation was found between grade of fibrosis and levels of adiponectin and resistin.In conclusion, liver steatosis accompany chronic viral hepatitis in certain measure. Hypoadiponectinemia and high low density lipoprotein cholesterol levels seem to be independent risk factors of steatosis. Further studies are needed to clarify the effects of steatosis on disease progression.