Kronik hepatit b hastalarında serum visfatin düzeyi
Serum visfatin levels i̇mpatiend with chronic viral hepatitis b.
- Tez No: 729230
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYFETTİN KÖKLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: visfatin, kronik hepatit b, karaciğer fibrozisi, visfatin, chronic hepatitis b, liver fibrosis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Kronik viral hepatit B günümüzde önemli mortalite ve morbidite nedenidir. Kronik viral hepatin B'nin progresyonu ve tedavi yaklaşımı karaciğer fibrozisin derecesi ile yakından ilişkilidir. Adiponektinler inflamasyon, oksidatif stres ve proinflamatuar sitokinlerde artışa neden olarak kronik inflamasyon patogenezinde rol alır. Çalışmamızda kronik hepatit B hastalarında adipoz doku ile ilgili bir adiponektin olan visfatinin'in daha önceden tedavi almamış hepatit B'li vakalarda karaciğerdeki inflamasyon, fibrozis ve akut faz reaktanları ile olan ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 1/10/2009-1/8/2010 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran biyokimyasal ve moleküler testlerle kronik hepatit B tanısı konulmuş 41 hasta ve 25 sağlıklı vaka alındı. Tüm bireylerin 8- 10 saatlik açlık sonrasında hemogram, sedimantasyon, CRP, lipid parametreleri, karaciğer fonksiyon testleri, LDH, açlık kan şekeri, üre, kreatinin, T. bil, d. bil, fibrinojen, haptoglobin, prokalsitonin ve visfatin düzeyleri için kan alındı. Visfatin için alınan venöz kan örneği 3500 rpm' de 15 dakika santrifüj edilerek plazmaları ayrıldı ve -40 derecede saklandı. Serum visfatinin dezeyleri insan visfatin ELİSA kiti (Phoenix Pharmaceuticals, Belmont, CA, USA ) ile ölçüldü. Kronik viral hepatit B' li hastalara ultrasonografi eşliğinde karaciğer biopsisi yapıldı. Karaciğer biyopsisi en az 2 cm olan vakalar değerlendirmeye alındı. Karaciğer biyopsilerinin Knodell ve fibrozis skorlarlamaları aynı patolog tarafından yapıldı. Çalışma için Ankara Eğitim ve Araştırma hastanesi yerel etik kurulundan onay alındı. Bulgular: Kronik hepatit B hastalarındaki serum visfatinin düzeyi(18.0±10.9) kontrol grubundaki (9.4±1.6) serum visfatinin düzeyine göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p: < 0.001). Hasta grubundaki serum visfatinin düzeyi ile karaciğer fibrozis skoru ve Knodell skoru arasında pozitif kolerasyon saptanırken, visfatin düzeyi ile haptoglobin, fibrinojen ve trombosit değerleri arasında negatif bir ilişki saptandı. Sonuç: Kronik viral hepatit B'li hastalarda karaciğerdeki inflamasyonun bir göstergesi olarak serum visfatin düzeyi artış göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Backround Chronic viral hepatitis is an important cause of morbidity and mortality at the present day. In chronic viral hepatitis the prognosis and management are highly dependent on the extent of liver fibrosis. Adiponectin stimulate the release of oxidative stres and pro-inflammatory cytokines and it might have a role in the pathogenesis of chronic inflammation. In this study we aimed to evaluate the serum visfatin levels in patients with hepatitis b and asses the relation ship between fibrosis, liver inflammation, acute phase reactants and visfatin levels. Material and Methods 41 patients with Chronic Hepatitis B and 25 healthy subjects were included into the study. All patients were diagnosed according to biochemical and molecular tests at the Department of Gastroenterology between 2009 and 2010. Venous blood sample were collected after 8-10 hours overnight fast and hemogram, erythrocyte sedimentation rate, C-reactive protein serum lipid parameters, liver function tests, LDH, serum glucose, blood urea nitrogen, creatinine, total billirubin, direct billirubin, fibrinogen, haptoglobin, procalicitonin and visfatin were measured. Venous blood samples were centrifuged at 3500 rpm for 15 minutes and plasma samples stored at -40 degrees. Visfatin was analyzed using a commercially available ELISA kit (Phoenix Peptides, Belmont, CA). Ultrasound assisted liver biopsies were performed in patients with hepatitis B. Knodell and fibrosis scores were evaluated by same pathologist. The study was approved by the Institutional Animal Use and Care Committee of Ankara Education and Research Hospital Results Serum visfatin levels were significantly higher in patients with chronic hepatitis B(18.0±10.9) compared to healthy subjects (9.4±1.6) (p < 0.001). We found a positive correlation between serum visfatin leves and Knodell/fibrosis scores. However negative correlation was observed between serum visfatin, haptoglobin, fibrinogen and platelet levels. Conclusion In patients with chronic hepatitis b, serum levels of visfatin were increased due to liver inflammation.