Toraks bilgisayarlı tomografi ile akciğerde soliter lezyon saptanan hastalarda lezyonun malign ya da benign karakterinin ayrımında manyetik rezonans difüzyon görüntülemenin kullanılması ve tanıya katkısı
Using magnetic resonance diffusion imaging on the separation of malignant or benign characterization of the lesion on patients who are detected solitary lesions on their lungs with thoracic computer tomography, and its contribution to the diagnosis
  1. Tez No: 328981
  2. Yazar: ÇAĞLAYAN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN GENÇHELLAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme, görünür difüzyon katsayıları, soliter pulmoner nodül ya da kitle, diffusion weighted magnetic resonance imaging, apparent diffusion coefficients, solitary pulmonary nodule or mass
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Kliniğimiz manyetik rezonans biriminde, tetkikleri yapılan 46 olgunun 48 lezyonunun 1000 s/mm2 b faktörü difüzyon ve T2 ağırlıklı görüntülerlerdeki sinyal yoğunlukları 1'den 5'e kadar bir skala ile biri araştırma görevlisi, diğeri bir öğretim üyesi iki hekim tarafından değerlendirilmiştir. Ayrıca çekilmiş olan b faktörü (1000 mm2/s) difüzyon ağırlıklı görüntülerden görünür difüzyon katsayıları hesaplanmıştır. Bu puanlama hastaların sonuçları bilinmeden yapılmış olup malign pulmoner nodül yada kitlelerin hepsi ve bazı benign nodüllerin tanısı patoloji tarafından biyopsi ve rezeksiyon ile doğrulanmıştır. Diğer benign nodüller (tüberkülom, pnömoni, fibröz nodül) radyolojik takiplerinde stabil seyretmesi ya da antibiyoterapi sonucunda kaybolmuş olması nedeniyle benign olarak sınıflandırılmıştır.Difüzyon ağırlıklı görüntüler ile malign-benign lezyonların ayrımında doğrudan vizüel değerlendirme kullanarak b1000 mm2/s tek atımlı eko-planar spineko difüzyon görüntülerdeki eşik değeri 3 olarak belirlendiğinde sinyal yoğunluğu oranının malign-benign ayrımını yapmadaki duyarlılığının %93,3 gibi bir senstiviteye ve %88,8 gibi bir spesifisiteye sahip olduğunu belirledik. Ayrıca benign patolojilerdeki difüzyon ağırlıklı görüntülerden elde edilen görünür difüzyon katsayı değerleri malign lezyonlara göre istatistiksel yönden anlamlı olarak fazlaydı. Böylece görünür difüzyon katsayısı değer ölçümleriyle birlikte difüzyon manyetik rezonans bir fonksiyonel görüntüleme yöntemi olarak tanı ve ayırıcı tanıda önemli katkılar sağlamaktadır.Bu çalışmamızda klinik olarak pulmoner nodül yada kitlelerde ilk tercih edilen tetkik olarak bilgisayarlı tomografi incelemelerde kullanılan radyasyonun ileri dönemdeki komplikasyonları göz önüne alındığında, manyetik rezonans görüntüleme incelemenin hastalıkların tanı aşamasında bilgisayarlı tomografiye göre ilk basamakta seçilmesi faydalı olmakla birlikte yeterli olmamaktadır. Ayrıca difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme verilerinden elde edilen sonuçlar henüz dar bir popülasyonda ortaya konulduğundan, bu veriler tartışmalı olarak yorumlanabilmekte, fakat ileride yapılacak geniş serilerde tekrar irdelenmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In our clinic?s magnetic resonance unit, diffusion and T2-weighted images of 48 lesions of 46 studied cases have been evaluated with signal intensities by a scale of 1 to 5 by two doctors, one of them is a research assistant, and the other one is an associate professor. Apparent diffusion coefficients of single-pulsed echo-planar spin echo diffusion weight imaginig have been calculated with b factor (1000 mm2/s). This scoring was performed without knowing the results of patients, the diagnosis of all of the malignant pulmonary nodules and masses and some of benign nodules were confirmed by pathology with biopsy and resection. Other benign nodules (tuberculoma, pneumonia, fibrous nodules) are classified as benign since they remain stable in their radiological follow-ups or they are lost as a result of antibiotic therapy.When the threshold value of b1000 mm2/s single-pulsed echo-planar spin echo diffusion images is selected as 3 in differentiation of diffusion weighted images with malignant and benign lesions by using direct visual assessment, we have found that the rate of signal intensity has the sensitivity of 93,3% on making the separation of malignant and benign and the specificity of 88,8%. Nevertheless, apparent diffusion coefficients values of benign pathologies have been more statistically significant than malign lesions. As a result, diffusion magnetic resonance with apparent diffusion coefficients value measurements makes significant contributions as a functional imaging method in diagnosis and differential diagnosis.In our study, when the forward-term complications of radiation, which is used for pulmonary nodules or masses in computer tomography examinations as first-choice diagnosis clinically, is taken into consideration, it is more useful at the first step to choose magnetic resonance imagining examination during the diagnosis of diseases than computer tomography, but not enough choice. In addition, since the results obtained from diffusion-weighted magnetic resonance imaging data have been revealed in a narrow population yet, this data is commented as controversial, but comes across as an issue to be explored again in large series, which will be made in future.