Bir CM 'den büyük pulmoner lezyonların tanısında FDG PET/BT'nin rolü
The diagnostic role of FDG PET/CT in pulmonary lesions larger than 1 CM
  1. Tez No: 351407
  2. Yazar: HASAN DENİZ DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ZENCİRKESER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: FDG PET/BT görüntüleme, Sensitivite, Spesivite, Akciğer Kanseri, FDG PET imaging, Sensitivity, Specificity, Lung Cancer
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Akciğer lezyonlarının tanısında radyografi ve bilgisayarlı tomografi gibi radyolojik yöntemler tanı amaçlı uygulanan noninvaziv yöntemlerin başında gelir. Radyolojik olarak akciğerdeki lezyonun benign-malign ayırımında belli morfolojik kriterler kullanılmasına rağmen bu kriterler her zaman doğru sonuç vermemektedir. FDG PET/BT ise lezyonun metabolizmasını da değerlendirdiğinden son yıllarda onkoloji alanında yerleşmiş bir görüntüleme yöntemi haline gelmiştir. Çalışmamızın amacı, Toraks BT ile akciğerde lezyon saptanan hastalarda lezyonun malignite potansiyelinin değerlendirilmesinde FDG PET/BT' nin tanısal değerini belirlemekti. Çalışmamıza Ocak 2010-Aralık 2012 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalında 1 cm'den büyük akciğer lezyonu olan ve bu lezyona yönelik tanısal amaçlı FDG PET/BT görüntülemesi yapılmış 213 hasta (182 erkek, 31 kadın) dahil edilmiştir. PET/BT'nin sınırlı uzaysal çözünürlüğü nedeniyle 1 cm'den küçük akciğer lezyonu olan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. SUVmax >2,5 değeri olan lezyonlar malign olarak kabul edilmiştir. Hastaların PET/BT görüntüleri ve dosyaları retrospektif olarak incelenip akciğerdeki lezyonlara yönelik tanısal amaçlı yapılan PET/BT nin sensitivitesi, spesivitesi, pozitif prediktif değeri ve negatif prediktif değeri araştırıldı. PET/BT görüntüleme sonrası 188 hastada hipermetabolik lezyon, 25 hastada ise hipometabolik lezyon saptanmıştır.Yapılan histopatolojik incelemeler ve radyolojik takip sonucu 162 hastaya malignite tanısı konulmuş, 51 hasta ise benign tanı almıştı. 162 malign hastanın 143'ü KHDAK, 17'si KHAK, 2 hasta ise metastaz olarak değerlendirilmişti. FDG PET/BT'nin sensitivitesi, spesivitesi, PPD ve NPD sırasıyla %100, %49, %86, %100 idi. 3 cm'den küçük lezyonlarda PET/BT'nin sensitivitesi, spesivitesi, PPD ve NPD sırasıyla %100, %66,6, %78 ve %100 olarak hesaplanmış iken 3 cm'den büyük lezyonu olan grupta ise sensitivite, spesivite, PPD ve NPD sırasıyla %100, %29, %88 ve %100 idi. Sonuç olarak çalışmamızda FDG PET/BT'nin sensitivitesi yüksek bulunmasına karşın, spesifikliği literatürdeki çalışmalarla karşılaştırıldığında düşük bulunmuştur. Çalışmamızda spesiviteyi düşüren faktör yanlış pozitifliğe yol açan patolojilerdi. Ülkemizde özellikle bölgemizde tüberküloz, sarkoidoz gibi granülomatoz inflamasyonlar görülmektedir ve bu durumlar yanlış pozitifliğe yol açabilmektedir. Bu yüzden akciğerde hipermetabolik lezyon tesbit edilen hastalarda bu patolojilerin de göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Radiography and computed tomography are frequently used noninvasive imaging methods in the evaluation of the lung lesions. Several radiological parameters are used for differentiating benign pulmonary lesions from malignant ones. But these parameters are not always helpful for the differentiation. Recently FDG PET/CT has become an established imaging method in oncology and evaluates metabolism of lesions. The aim of our study was to determine diagnostic value of FDG PET/CT in assessing the malignant potential of pulmonary lesions described on thorax CT. Between January 2010 and December 2012 213 patients (182 males, 31 females) who had pulmonary lesions larger than 1 cm in diameter on thorax CT and underwent PET/CT scan in the Nuclear Medicine Department of Gaziantep University Hospital were included in the study. Because of limited spatial resolution of PET/CT, patients who had lesions smaller than 1 cm were excluded from the study. We accepted lesions as malignant if the lesion's SUVmax value higher than 2.5. FDG PET/CT images and patients' files were analyzed retrospectively, then we calculated the sensitivity, specificity, PPV and NPV of FDG PET/CT. PET/CT showed hypermetabolic lesions in 188 patients and hypometabolic lesions in 25 patients. One hundred and sixty two patients had malignant pathology and 51 patients had benign pathology according to histopatologic studies and radiological follow-up. In malignant group, 143 patients were diagnosed as NSCLC, 17 patients were diagnosed as SCLC, 2 patients were diagnosed as metastasis. Sensitivity, specificity, PPV and NPV of PET/CT were calculated as 100%, 49%, 86%, and 100%, respectively. In patients who had lesions smaller than 3 cm we found that sensitivity, specificity, PPV and NPV were 100%, 66.6%, 78% and 100%, respectively. In lesions larger than 3 cm we found that sensitivity, specificity, PPV and NPV were 100%, 29% 88% and 100%, respectively. In conclusion, FDG PET/CT sensitivity is high in evaluation of pulmonary lesions. If compared to literature, our specificity is low. In our study false positive pathologies decreased the specificity. In our country especially in our region granulomatous diseases (tuberculosis, sarcoidosis) are frequently seen and they can cause false positive results. Therefore, when we detect a hypermetabolic lesion in the lung on FDG PET/CT, we should consider that some of these hypermetabolic lesions may be related to a benign pathology.