Ankilozan spondilitte görülen postural değişikliklerin denge üzerine etkisi
Effects of postural changes on balance due to ankylosing spondylitis
- Tez No: 328984
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÇİN KAYMAK KARATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, denge, postür, Ankylosing Spondylitis, balance, posture
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Ankilozan spondilit (AS), spinal mobilitede kısıtlılığa ve yapısal bozukluğa neden olan primer olarak aksiyal iskeleti etkileyen kronik inflamatuar romatizmal bir hastalıktır. Spinal mobilite kısıtlılığı hastalığın temel bulgusudur. Buna bağlı olarak denge ve postural kontrol ilgili sorunlar yaşanabilmektedir. Postürde bozulmaya bağlı olarak denge kayıpları ve düşmeler görülebilir. Bu hastalarda tedavide hastalığa özel egzersiz eğitimiyle dengeye yönelik eğitimlere yer verilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı AS?deki postüral değişikliklerin denge üzerine etkisini incelemektir. Çalışmada yaş ve kiloları birbirine uygun olan 34 hasta ve 34 sağlam kontrol değerlendirildi. Her iki gruba da ayrıntılı kas iskelet sistemi muayenesi yapılarak denge ölçüm testleri uygulandı. Hastalar kendi içlerinde diz ve kalça fleksiyon kontraktürü olup olmamasına göre değerlendirildi. Dengenin değerlendirilmesinde; Berg denge ölçeği, öne ve yanlara fonksiyonel uzanma testi, statik denge indeksi (SDİ) kullanıldı. Postural salınım, Emed-SX sistemi kullanılarak değerlendirildi. Hasta ve sağlam kontrol grubunun SDİ skor ve postural salınıma bağlı basınç merkezinin yer değiştirme miktarları incelendiğinde SDİ, göz açık ve kapalı iken öne ve arkaya salınım değerleri hasta grupta istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p0.05). Denge testlerinin spinal mobilite ölçüm parametreleriyle yapılan korelasyon analizinde Berg denge ölçeği skoru ve öne, yanlara FUS ile el-yer, oksiput-duvar ve tragus-duvar mesafeleri arasında negatif yönde, lomber schoeber ile pozitif yönde korelasyon saptandı. Statik denge indeksi skorunun spinal mobilite parametreleriyle yapılan korelasyon analizinde BASMI ve el yer mesafesi ile pozitif yönde korelasyon saptanırken, lomber schoeber ile negatif yönde korelasyon bulundu. Bütün bu sonuçlar spinal mobilitenin kısıtlanmasının denge üzerine olumsuz etkisini desteklemektedir. Çalışmamızda AS'li hastalarda postür bozukluğuna bağlı dengenin etkilendiği gösterilmiştir. Bu hasta populasyonun tedavi prokolünde hastalığa özel egzersiz eğitiminin yanısıra düşme riskinin önlenmesi ve hastaların hayat kalitesini arttırmak amacıyla dengeye yönelik uygulama ve eğitimlere de yer verilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Ankylosing spondylitis is a chronic-inflammatuary rheumatic disease which leads to limited movements in spinal mobility and structural deformity by affecting axial skeleton in the first place. Limited movements in spinal mobility is the classical sign of this disease and problems related to balance and postural stability control can occur due to this pathology. Deterioration at the postural stability can lead to balance problems and falls. The aim of this study is to investigate the effect of postural changes on the balance at ankylosing spondylitis patients. Age and weight adjusted thirty-four ankylosing spondylitis patients and 34 control subjects are enrolled to this study. Balance measurement tests carried out with comprehensive musculoskeletal examination to both of the groups. Patients also have been evaluated for the presence or absence of knee and hip flexion contracture. Berg balance scale, anterior and right-left side functional reach test and static balance index have been used to assess the balance. Postural sway was calculated by Emed-SX system. The static balance index, eyes open anteroposterior center of pressure sway and eyes closed anteroposterior center of pressure sway have been found significantly higher at the patients? group (p0.05). Results of correlation analyses between balance tests and spinal mobility parameters demonstrated that Berg balance scale score and anterior, two- sided functional reach tests were negatively correlated with occiput-wall and tragus-wall distances and positive correlated with lomber schoeber. Static balance index score was positively correlated with Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index and hand-ground distance and negatively correlated with lomber schoeber. All these results support the negative effect of the limited movements in spinal mobility on balance. Balance deterioration due to postural changes at the ankylosing spondylitis patients has shown in our study. Therefore, the treatment strategy of this patient population should include disease specific exercise prescription and educations oriented towards balance for the prevention of falling risk and to increase the life quality, as well.