Hiperemezis gravidarum etyopatogenezinde total oksidan seviye, total antioksidan seviye ve oksidatif stres indeksinin değerlendirilmesi: Prospektif klinik çalışma
Evaluation of total oxidant, antioksidant status level and oxidative stress index in hyperemezis gravidarum etiopathogenesis; prospective clinical study
  1. Tez No: 329092
  2. Yazar: SİNAN TEKE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METE GÜROL UĞUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperemezis gravidarum, Total oksidan seviye, Total antioksidan seviye, Oksidatif stres indeksi, Hyperemezis gravidarum, Total oxidant status, Total Antioxidant status, Oxidative stress index
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışma; hipermezis gravidarum erken tanısı ve oluşumuna yönelik önlemler alınıp hastalıktan korunulabilmek için serum total oksidan ve total antioksidan seviyelerinin hastalığın gelişimindeki etkisini saptamak, mümkünse hipermezis gravidarum oluşumunu engellemeye yönelik önlemler geliştirmek amacıyla planlandı. Gereç ve yöntem: Çalışmada, hiperemezis gravidarum tanısı almış gebeler total antioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSİ) açısından karşılaştırıldı. Bunun için, hiperemezis gravidarumlu 30 hasta ile sağlıklı 30 adet ek hastalığı olmayan gebe seçildi. İki grup serum total antioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS) insan koryonik gonadotropin hormon (hCG), Tiroid stimulan hormon (TSH),vücut kitle indexi (VKİ), ultrasonografik olarak ölçülen baş-popo mesafesi (CRL), c reaktif protein (CRP), beyaz küre hücreleri (WBC) gibi bazı biokimyasal parametreler açısından değerlendirildi. İstatistiksel analizler yapıldı. P değeri < 0.05 anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında hiperemezis gravidarumlu gebelerde TSA (p: 0.205) ve TOS (p: 0.574) seviyeleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Her iki grup hCG, TSH, CRP, WBC seviyeleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı. VKİ? lerine bakıldığında hiperemezis gravidarum grubunda VKİ? leri daha düşük saptandı (p: 0.004). Gravida sayılarıda arttıkça hiperemezis gravidarum kliniği oluşumunun azaldığı gözlemlendi (p: 0.02). Sonuç: TAS, TOS seviyelerinin hiperemezis gravidarumun öngörülmesinde ya da tedavisindeki yerini ortaya koyabilmek için bu konuda yeni çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Material and Methods: İn this study, 30 healthy pregnant women and 30 hyperemezis diagnosed pregnant patients with no addiotional disease were compared in terms of Total oxidant status level (TOS), Total antioxidant status level (TAS) and Oxidative Stress İndex (OSİ). İn two groups, some biochemical markers were assessed as total oxidant status level, antioxidant status level, human chorionic gonadotropin hormone (hCG), throid stimulating hormone, body mass index (VKİ), crown rump lenght (CRL), C reactive protein (CRP) and white blood cell levels ( WBC). Statistical analysis were performed. P value < 0.05 was accepted as significant. Results: Total oxidant and antioxidant status levels of two groups were statisticaly insignificant (p: 0.574 and 0.205 respectively). There were no any significant differences between hCG, TSH, CRP, WBC levels between two groups. VKI of the disease group was lower than control group (p: 0.004). As gravida increases, hyperemezis clinical signs and symptoms were observed lesser ( p: 0.02). Conclusion: Total oxidants and antioxidants seem has no role at the etiopathogenesis of hyperemesiz gravidarum. New studies are needed.