Elektro - enzimatik yöntemle analiz yapabilen iki farklı taşınabilir laktat analiz cihazının geçerlik ve güvenirlik çalışması
Vaidity and reliabilty study of two different portable lactate analyzer that can analyze with electro - enzymatic method
- Tez No: 329153
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Fizyoloji, Spor, Biochemistry, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Biosen C Line, Geçerlilik, Güvenirlik, Lactate Scout, Laktat testi
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı laboratuvar analizörü olan Biosen C Line ile bir el analizörü olan Lactate Scout'un geniş bir laktik asit konsantrasyonu aralığında güvenirliğini değerlendirmektir. Ayrıca Lactate Scout analizörünü, Biosen C Line analizörü (referans yöntem) ile karşılaştırarak geçerliğini değerlendirmektir. Kan numuneleri laboratuvar şartlarında koşu bandı ile şiddeti giderek artan egzersiz testi sırasında alındı. Lactate Scout ve Biosen C Line analizörlerinin güvenirliği için laktik asit kan konsantrasyonu 0,8-11,11 mM aralığında değişen 99 numuneye test - tekrar test şeklinde tekrarlı ölçümler yapılmıştır. Lactate Scout analizörü için SKK 0,994'tür. Tekrarlı ölçümler için TH 0,200 mM, varyasyon katsayısı olarak TH %6,32'dir. Biosen C Line analizörü için SKK 1,000'dir. Tekrarlı ölçümler için TH 0,044 mM, varyasyon katsayısı olarak TH %1,37'dir. Her iki analizöründe güvenirlik çalışması sonuçları mükkemmel uyum göstermiştir. Lactate Scout analizörünün geçerliği için 0,8-11,11 mM aralığında değişen 99 numune aynı anda hem Lactate Scout hem de Biosen C Line analizörü ile ölçülmüştür. Lactate Scout analizörü yüksek geçerlik katsayısına (0,976) sahiptir. Lactate Scout ve Biosen C Line analizörleri ile yapılan ölçümler arasındaki TSH 0,452 mM, varyasyon katsayısı olarak TSH %14,14'tür. Geçerlik ve güvenirlik analizleri 5 mM laktik asit kan konsantrasyon aralıkları için ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Lactate Scout ve referans yöntem ölçümleri Bland & Altman yöntemi ile karşılaştırıldığında laktik asit konsantrasyon değerlerinin farklarına ait ortalama -0,0974 uyum sınırları -1,342 ve 1,147 olarak bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçları Lactate Scout analizörünün yüksek geçerliğe sahip olduğunu göstermekle birlikte >5 mM konsantrasyon değerlerinde, referans yöntemle ölçülen değerlerden sistematik olarak önemli derecede düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Vaidity And Reliabilty Study Of Two Different Portable Lactate Analyzer That Can Analyze With Electro - Enzymatic Method The purpose of this study was to evaluate the reliability of the Biosen C Line laboratory and reliability of the Lactate Scout hand-held portable lactate analyzer with wide range lactic acid concentration Lactate Scout analyzer was compared to Biosen C Line analyzer (reference method) to evaluate the validity of the Lactate Scout analyzer. Blood samples were during an incremental test with treadmill under laboratory conditions. In order to evaluate reliability 99 blood samples whose lactate concentration values changed between 0,8-11,11 mM were measured two-times. For Lactate Scout analyzer ICC was 0,994. TE for repeated measures and coefficient of variation was 0,200 mM and 6,32% respectively. For Biosen C Line analyzer ICC was 1,000 TE for repeated measures and co efficient of variation was 0,044 mM and 1,37% respectively. Lactate Scout hand-held portable lactate analyzer and Biosen C Line laboratory analyzer reliability results show perfect accordance. In order to evaluate reliability of the Lactate Scout analyzer 99 blood samples whose lactate concentration values changed between 0,8-11,11 mM were measured at the same time by Lactate Scout analyzer has high validity coefficient 0,976. Between Lactate Scout analyzer and Biosen C Line analyzer measure results SEE was 0,452 mM and SEE for coefficient of variation was 14,14%. Validity and reliability were also assessed measuring three sample groups 5 mM. Compared to Bland & Altman method, Lactate Scout and reference method measures mean of lactic acid concentration was -0,0974 limit of agreement -1,342 and 1,147. Result of the study show that Lactate Scout analyzer has high validity, however at concentrations higher than 5 mM Lactate Scout analyzer measures are found significantly lover than reference method measures. Key words : Biosen C Line, Lactate test, Lactat Scout, Reliability, Validity.