Tip 2 diyabetik hastaların koroner arter hastalığı yönünüden gated spect miyokard perfüzyon sintigrafisi ile değerlendirilmesi
The evaluation of coronary artery disease in type 2 diabetic patients using gated spect of myocardial perfusion scintigraphy
  1. Tez No: 329152
  2. Yazar: FATİH ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diabetes mellitus, koroner arter hastalığı, miyokard perfüzyon sintigrafisi, Type 2 diabetes mellitus, coronary artery disease, myocardial perfusion scintigraphy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmanın amacı bilinen koroner arter hastalığı tanısı olmayan Tip 2 diyabetik hastaların koroner arter hastalığı varlığı yönünden miyokard perfüzyon sintigrafisi ile değerlendirilmesi; koroner arter hastalığı risk faktörleri, diyabet süresi, açlık kan şekeri, HbA1c ve hsCRP gibi parametrelerle iskemik kalp hastalığı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışamaya 90 tip 2 diabetes mellitus tanılı hasta (65 kadın, 25 erkek) dahil edildi. 32 hastada (%35,6) miyokard perfüzyon sintigrafisinde koroner arter hastalığı bulguları saptandı. Yaş, diyabet süresi, açlık kan şekeri, hipertansiyon, hiperlipidemi, aile öyüküsü, vücut kitle indeksi ve lipid profili değerlendirmelerine göre gruplar arasında miyokard perfüzyon sintigrafisi bulguları açısından anlamlı fark yoktu. Anormal miyokard perfüzyon sintigrafisi bulguları cinsiyetin erkek olması ve sigara kullanımı ile ilişkili bulundu. HbA1c değerlerine göre glisemik kontrolün iyi veya kötü olması arasında ve hsCRP değerlerine göre yüksek riskli grupla diğer grup arasında miyokard perfüzyon sintigrafisi bulguları açısından anlamlı fark izlenmedi. Miyokard perfüzyon sintigrafisinde perfüzyon defekti izlenen 29 hastaya koroner anjiografi yapıldı. Koroner anjiografide 16 hasta koroner arter hastalığı tanısı aldı, 6 hastada yavaş akım fenomeni saptandı ve 7 hasta normal olarak değerlendirildi. Sonuç olarak tip 2 diyabetik hastalarda koroner arter hastalığının erken tanısı noninvaziv bir yöntem olan gated SPECT miyokard perfüzyon sintigrafisi ile yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate Type 2 diabetic patients not diagnosed with known coronary artery disease for the existence of coronary artery disease using myocardial perfusion scintigraphy and determine the relationship between ischemic heart disease and coronary artery disease risk factors, duration of diabetes, fasting blood glucose, HbA1c and hsCRP parameters. 90 patients (65 female, 25 male) diagnosed with Type 2 diabetes mellitus have been included in the study. 32 patients (35.6%) have been diagnosed with coronary artery disease using myocardial perfusion scintigraphy, Age, duration of diabetes, fasting blood glucose, hypertension, hyperlipidemia, family story, body mass index, and lipid profile have not been significantly different between the two groups in terms of myocardial perfusion scintigraphy. Abnormal myocardial perfusion scintigraphy findings have been associated with smoking and being male. No significant difference as to whether glycemic control is good or bad according to the values of HbA1c has been detected. Furthermore, any kind of significant difference between high-risk groups and other groups according to values of hsCRP in terms of myocardial perfusion scintigraphy has not been detected. In myocardial perfusion scintigraphy, coronary angiography was applied to 29 patients with perfusion defect. 16 patients have been diagnosed with coronary artery disease using coronary angiography, 6 patients have slow flow phenomenon, and 7 patients are normal. As a result, early diagnosis of coronary artery disease in patients with Type 2 diabetes should be performed using the Gated SPECT myocardial perfusion scintigraphy, a noninvasive method.