Endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi komplikasyonlarının yaşlı hastalarda değerlendirilmesi
Evaluation of endoscopic retrograde cholangiopancreatography complications in elderly patients
- Tez No: 329156
- Danışmanlar: PROF. DR. M. CEM KOÇKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi, komplikasyon, Endoscopic retrograde cholangiopancreatography, complication
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Giriş ve Amaç: Endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi safra yolları ve pankreasın benign ve malign hastalıklarının tanı ve tedavisinde önemli yer tutan bir yöntemdir. Günümüzde daha çok tedavi amaçlı kullanılan bir yöntemdir. Başta pankreatit olmak üzere birçok komplikasyonla ve nadiren mortalite ile ilişkili olabilir. Bu çalışmada amacımız endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi uygulama ve güvenliğinin yaşlı ve genç grupda karşılaştırılmasıdır. Bu çalışmada yaşlı hastalarda endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi işleminin etkinliği, güvenilirliği ve işlem başarı oranlarını değerlendirdik.Materyal ve Metot: Bu çalışma SDÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji kliniğinde Ocak 2010 ve Aralık 2011 tarihleri arasında ERKP yapılan 335 hastanın retrospektif olarak değerlendirilmesini içermektedir. Hastalar 70 yaş altı 168 hasta, 70-80 yaş arası 117 hasta ve 80 yaş üstü 50 hasta olacak şekilde 3 gruba ayrıldı ve ERKP tanısı, başarı oranı ve komplikasyonları açısından değerlendirildi.Bulgular: Çalışmaya alınan 335 hastanın 16'sında (% 5) pankreatit, 10'unda (% 3) kolanjit ve 4'ünde kanama (% 1) olmak üzere toplam 31 hastada (% 9) ERKP sonrası komplikasyon saptandı. Komplikasyon oranları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. İğne uçlu sfinkterotomi 57 hastada yapıldı ve bu haslarda komplikasyon oranı anlamlı olarak yüksekdi. Endoskopik sfinkterotomi 243, endoskopik balon dilatasyon 41 hastada uygulandı ve bu hastalarda komplikasyon oranı yüksek bulunmadı. Çalışmaya 169 kadın ve 166 erkek katıldı. Yaş ve cinsiyetin komplikasyon ile ilişkisi saptanmadı.Sonuç: ERKP endikasyonu doğru konmalıdır. Tecrübeli kişilerce yapıldığı zaman yaşlı hastalarda da güvenle yapılabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYEvaluation of Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography Complications in Elderly PatientsIntroduction and Aim: Endoscopic retrograde cholangiopancreatography is an important method for diagnosis and treatment of benign and malignant diseases of biliary tract and pancreas. Recently, it has been used for mostly therapeutic interventions. It may be related with some complications, particularly pancreatitis, and rarely with mortality. İn this study we aimed to compare the utility and safety of endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP) in elderly and younger groups of patients. We have evaluated the efficacy, safety and success rate of endoscopic retrograde cholangiopancreatography in elderly patientsMaterial and Method: The study involved retrospective analysis of 335 in patients who underwent ERCP between January 2010 and December 2011 in the ERCP laboratory of SDÜ Gastroentroloji Department. Patients were divided into 3 groups; 168 patients younger than 70 years old, 117 patients betwen 70- 80 years old and 50 patients older than 80 years old. This groups were investigated for the diagnosis, success rate and complication rate of endoscopic retrograde cholangiopancreatography.Results: The number of patients evaluated in the study was 335. Post-ERCP complications were detected in 31 patients (8%) of 335. Pancreatitis, cholangitis and hemorrhage occured, respectively in 16 (5%), 10 (3%), and 4 (1%) patients. There was no significant difference betwen the complication rate in groups. Needle knife sphincterotomy was performed in 57 patients and the complication rate was significantly higher. EST was performed in 243 patients, balloon dilation was performed in 41 patients. The complication rate was not increased in these patients. 169 women and 166 men joined the study. Age and gender was not related to complication rate.Conclusion: ERCP should be indicated for correct patients. It can be safely performed by skilled people on elderly patients.