Bir merkezde incelenen akut, akut tekrarlayan ve kronik pankreatit olgularının klinik, laboratuvar ve radyolojik bulgularının retrospektif olarak değerlendirilmesi
- Tez No: 1000345
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUMAN NUR KARHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, Akut tekrarlayan pankreatit, Kronik pankreatit, Hafif pankreatit, Orta-ağır pankreatit, Pediatri, Acute pancreatitis, Acute recurrent pancreatitis, Chronic pancreatitis, Mild pancreatitis, Moderate-to-severe pancreatitis, Pediatric
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gastroenterolojisi Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Çocukluk çağında pankreatit nadir olmakla birlikte ciddi morbiditeye neden olabilen, etiyolojisi ve klinik seyri bakımından heterojen özellikler gösteren bir hastalıktır. Akut pankreatit (AP), akut tekrarlayan pankreatit (ATP) ve kronik pankreatit (KP) farklı klinik prognozlara sahiptir ve hastalık şiddeti yönetimde belirleyici rol oynar. Bu çalışmada pediatrik pankreatit olgularının demografik, klinik, laboratuvar ve görüntüleme özelliklerinin değerlendirilmesi; etiyolojik faktörlerin ve pankreatit şiddeti ile ilişkili değişkenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ekim 2022–Aralık 2024 döneminde Ankara Etlik Şehir Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Kliniği'nde AP, ATP veya KP tanıları ile izlenen 1 ay–18 yaş arasındaki hastalar geriye dönük olarak incelendi. Demografik bilgiler, tıbbi öykü, klinik bulgular, laboratuvar sonuçları, görüntüleme bulguları ve tedavi yöntemleri kaydedildi. Olgu sayısının yetersizliği nedeniyle ATP ve KP olguları ATP+KP grubunda birleştirildi. Hastalar klinik tablo ve komplikasyonlara göre hafif pankreatit (HP) ve orta-ağır pankreatit (OAP) olarak sınıflandırıldı. İstatistiksel analizlerde (p < 0.05) anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 78 hastanın %52.6'sı kız, %47.4'ü erkek ve ortalama yaş 10.76±5.28 yıldı. Akut pankreatitli hasta (%78), ATP'li ve KP'li hasta yüzdesi (%21); hafif pankreatitli (HP) hasta yüzdesi (%65), orta-ağır pankreatitli (OAP) hasta yüzdesi (%35) olarak belirlendi. Gruplar arasında yaş ve cinsiyet açısından anlamlı fark yoktu (p > 0.05). Tüm pankreatit tiplerinde 5 yaş üzeri olguların oranı %82.1 idi. Başvuru semptomları arasında karın ağrısı (%83.3), bulantı-kusma (%66.7) ve ateş (%20.5) en sık görülenlerdi. Kuşak tarzı karın ağrısı, ATP+KP grubunda ve OAP grubunda anlamlı düzeyde daha sık görüldü (p = 0.018, p = 0.032). Hastaların %21,7'sinde başvuruda ek hastalık mevcuttu. Başvuruda hastaların %71,7'sinin beslenme durumu normal sınırlarda, %17,9'inin fazla kilolu-obez, %8,9'unun ise malnutre olduğu belirlendi. En sık etiyolojik nedenlerin idiyopatik (%35.9), safra taşı/çamuru (%29.5) ve enfeksiyon (%20.5) olduğu belirlendi. Lipaz düzeyleri ATP+KP ve OAP gruplarında diğer gruplara göre daha yüksek olmasına rağmen fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p = 0.771, p = 0.729). Tüm hastalara abdominal ultrasonografi uygulandığı ancak %58.9'unda patolojik bulgu saptanmadığı belirlendi. ATP+KP grubunda, manyetik rezonans kolanjiyopankreatografi ve endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi uygulanma oranları AP grubuna göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde yüksekti (p = 0.002; p = 0.006). OAP grubunda, bilgisayarlı tomografi , endoskopik ultrasonografi kullanım oranları HP grubuna göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksekti (p < 0.001; p = 0.015). Görüntüleme yöntemlerinde patoloji saptanma oranı açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p > 0.05). En sık uygulanan tedavilerin intravenöz sıvı replasmanı (%93.6), proton pompa inhibitörleri (%67.9) ve antibiyotikler (%50) olduğu belirlendi. Lokal komplikasyon oranı %24, sistemik komplikasyon oranı %16 idi. Ortalama hastanede yatış süresi 9.64±8.65 gün, oral beslenmeye geçiş süresi 3.21±2.9 gün olup her iki sürenin OAP grubunda anlamlı biçimde daha uzun olduğu görüldü (p < 0.001). Sonuç: Pediatrik pankreatit insidansı giderek artmakla birlikte ATP ve KP, AP'ye kıyasla daha nadirdir. Çocukluk çağında pankreatitin klinik seyri ve şiddeti değişkenlik gösterirken, hafif hastalık daha yaygın görülmektedir. Orta-ağır pankreatit olgularında daha uzun hastane yatışı, gecikmiş oral alım ve artmış tedavi gereksinimi dikkat çekmektedir. Uygun sıvı replasmanı ve komplikasyonların etkin yönetimi tedavinin temelini oluşturmaktadır. Bulgularımız, karın ağrısı ile başvuran çocuklarda pankreatit farkındalığının önemini ve yakın klinik izlemin prognoz açısından kritik olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: Pediatric pancreatitis is relatively uncommon, however it can cause significant morbidity and shows heterogeneity in etiology and clinical course. Acute pancreatitis (AP), acute recurrent pancreatitis (ARP), and chronic pancreatitis (CP) represent distinct entities with different prognostic implications as well disease severity plays a central role in management. This study aimed to evaluate demographic, clinical, laboratory, and imaging features of pediatric pancreatitis and identify etiological factors and variables associated with disease severity. Materials and Methods: This retrospective study included patients aged 1 month to 18 years diagnosed with AP, ARP, or CP and followed at Ankara Etlik City Hospital between October 2022 and December 2024. Demographics, medical history, clinical features, laboratory findings, imaging results, and treatments were recorded. Due to the limited number of cases, ARP and CP were combined into the ARP+CP group. Patients were also categorized as having mild pancreatitis (MP) or moderate-to-severe pancreatitis (MSP). Statistical significance was defined as p < 0.05. Results: A total of 78 patients, 52.6% were female and 47.4% were male, with a mean age of 10.76±5.28 years. The percentage of patients with AP was 78%, ARP+CP was 21%; MP was 65%, and MSP was 35%. There were no significant differences in age or sex between groups (p > 0.05). Across all pancreatitis types, 82.1% of patients were older than 5 years. The most common three symptoms were abdominal pain (83.3%), nausea/vomiting (66.7%), and fever (20.5%). Belt-like abdominal pain was significantly more common in the ARP+CP and MSP groups (p = 0.018, p = 0.032). Comorbidities were present in 21,7% of the patients. Nutritional status on admission was normal in 71,2% of the patients, while 17,9% were obese, and %8,9 were malnutrated. Idiopathic causes (35.9%), biliary sludge/stones (29.5%), and infections (20.5%) were the most common three etiologies. Lipase levels were higher in the ARP+CP and MSP groups, but the differences were not significant (p = 0.771, p = 0.729). Abdominal ultrasonography was performed in all patients and showed no pathological findings in 58.9%. MRCP and ERCP were used more frequently in the ARP+CP group than in the AP group (p = 0.002; p = 0.006). CT and EUS use was higher in the MSP group compared with the MP group (p < 0.001, p = 0.015). Overall, imaging findings did not significantly differ between groups (p > 0.05). The most common treatments were intravenous fluid therapy (93.6%), proton pump inhibitors (67.9%), and antibiotics (50%). Local complications occurred in 24% of patients and systemic complications in 16%. Mean hospital stay was 9.64±8.65 days, and time to oral feeding was 3.21±2.9 days which both significantly longer in the MSP group (p < 0.001). Conclusion: Although the incidence of pediatric pancreatitis is rising, ARP and CP remain less frequent than AP. Clinical course and severity vary considerably, with mild disease being more common. Patients with moderate-to-severe pancreatitis required longer hospitalization and more intensive treatment. Appropriate fluid therapy and effective management of complications are essential. These findings highlight the importance of considering pancreatitis in children presenting with abdominal pain and emphasize the role of close monitoring in improving outcomes.