Çinko ilaveli yemle beslenen ratların dalak dokusunda mineral madde profilinin araştırılması,
Investigation of mineral profile in spleen tissue of rats fed with zinc supplement diet
- Tez No: 329220
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİDE KILIÇALP KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Çinko, dalak, mineraller, rat, Zinc, spleen, minerals, rat
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Akyüz Ö, Çinko ilaveli yemle beslenen ratların dalak dokusunda mineral madde profilinin araştırılması, YYÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2012. Bu çalışmada, fazla miktarda çinko içeren diyetle beslenen ratların dalak dokusunda bazı elementlerin (Zn, Cu, Mn, Mg, Ca, Fe, K) düzeyleri ve antioksidan etkileri ile çinkonun yetersizliği ve fazlalığında meydana gelen değişiklikler araştırılmıştır. Araştırmada hayvan materyali olarak rat kullanılmıştır. Ratlar, her grupta 10 adet olacak şekilde 2 ayrı gruba ayrılmıştır. Kontrol grubundaki ratlar ad libitum beslenmeye tabi tutulmuş olup içme suyu olarak deiyonize su verilmiştir. Deneme gurubuna ise 4 hafta süreyle çinko sülfat içme sularına 227 mg/l oranında karıştırılarak verilmiştir. Kan ve doku örnekleri alındıktan sonra yapılan analizler sonucunda kontrol grubu ve deney grubunun çinko düzeyleri 0.30±0.12, 0.28±0.16 mg/l; bakır düzeyi 0.03±0.03, 0.03±0.002 mg/l; manganez düzeyi 0.32±0.003, 0.025±0.004 mg/l; Magnezyum düzeyleri 2.39±0.13, 2.42±0.43 mg/l; Kalsiyum düzeyi 1.83±0.50, 1.78±0.75 mg/l; demir düzeyi 11.01±0.55, 9.67±0.62 mg/l ve potasyum düzeyleri 20.44±0.16, 19.26±0.28 mg/l olarak sırasıyla bulundu. Sonuç olarak, rat içme suyuna 227 mg/l çinko ilavesinin rat dalak dokusu üzerine herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Potasyum fazlalığında Zn takviyesi faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Akyüz Ö, Investigation of Mineral Profile in Spleen Tissue of Rats Fed with Zinc Supplement Diet, Yuzuncu Yıl University, Institute of Health Sciences Master Thesis in Department of Physiology, Van, 2012. In this study, the spleen tissue of rats fed diets containing large amounts of certain elements zinc (Zn, Cu, Mn, Mg, Ca, Fe, K) levels and the antioxidant effects of zinc deficiency and overdose what changes will be known; investigated. Rats in each group, so that 10 units were divided into two separate. And deionized water were subjected to the control group rats were fed ad libitum. Zinc sulfate group, the rats generated excess zinc in their drinking water for 4 weeks 227 mg / l were mixed in a ratio. After obtaining blood and tissue samples as a result of the analysis of zinc levels in the control group and experimental group was 0.30 ± 0.12, 0.28 ± 0.16 mg / l; copper level was 0.03 ± 0.03, 0.03 ± 0.002 mg / l; manganese level of 0.32 ± 0.003, 0025 ± 0004 mg / l; Magnesium levels 2.39 ± 0.13, 2.42 ± 0.43 mg / l; calcium level was 1.83 ± 0.50, 1.78 ± 0.75 mg / l; iron level 11.01 ± 0.55, 9.67 ± 0.62 mg / l, and potassium levels, 20.44 ± 0.16, 19.26 ± 0.28 mg / l, respectively, as found. Consequently, the rats were drinking water, 227 mg / l zinc, the addition of any negative effect on rat splenic tissue were not. Concluded that Zn supplementation may be beneficial in excess of potassium.