Van kedilerinden elektro-ejekülasyonla sperma alınması, değerlendirilmesi ve dondurulması
Collection of semen from van cats using electroejaculation, and freezing of semen
  1. Tez No: 329223
  2. Yazar: SAADET BELHAN
  3. Danışmanlar: PROF. FETİH GÜLYÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Elektro-ejekülasyon, Sperma alma, Sperma Dondurma, Van Kedisi, Electroejaculation, Semen Collection, Semen Freezing, Van Cat
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veteriner Hekimliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı​
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETBelhan S, Van Kedilerinden elektro-ejekülasyonla sperma alınması değerlendirilmesi ve dondurulması, YYÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Doktora Tezi, Van, 2012. Bu çalışmada; Van Kedilerinden spermanın elektro-ejekülasyon yöntemiyle alınması, spermatolojik muayenelerinin yapılması ve dondurulması amaçlandı. Araştırmada 3-6 yaşları arasında 7 Erkek Van Kedisi kullanıldı. Kedilerden genel anestezi altında (Ketamine-Xylazin HCl kombinasyonu) elektro-ejekülatörle haftada 1 kez olmak üzere 10 kez sperma alındı. (Sperma miktarı ayarlanabilir otomatik pipetle ölçüldü. Sperm motilitesi tespitinde faz konrast mikroskop kullanıldı. Sperm yoğunluğu hemositometrik yöntem ile, Anormal sperm ise sıvı fikzasyon yöntemi ile tespit edildi. Ölü sperm oranını belirlemede %3'lük Sodyum Sitrat ile hazırlanmış %2'lik Eosin kullanıldı). Sperma 3 sulandırıcı (%3'lük Equiex, %6'lık Equiex, Biosfos) ile sulandırıldı. Motilite ve canlılık değerlerine bakıldı. Daha sonra sperma 7 dak sıvı azot buharında donduruldu. 37 °C'de 30 sn'de çözdürülen spermada motilite ve canlılık değerlerine bakıldı. Çalışmada sperma miktarı, sperm motilitesi, ölü sperm, sperm yoğunluğu, toplam anormal sperm, uyarım süresi ve uyarım sayısı değerleri sırasıyla 91.92±21.49 µl, %67.42±4.94, %23.91±8.59, 109.20±66.12x106/ml, %25.57±4.57, 83.08±4.57 sn, 10.35±0.56 olarak tespit edildi. Sulandırma sonrası motilite ve canlılık değerleri; %3'lük Equiex ile sulandırmada %65.00±5.38 ve %73.86±8.52, %6'lık Equiex ile sulandırmada %61.00±5.14 ve %73.78±8.61, Biosfos ile sulandırmada %59.42±5.14 ve %73.71±8.75 olarak saptandı. Çözdürme sonrası motilite ve canlılık değerleri; %3'lük Equiex ile sulandırmada %45.79±5.49 ve %53.57±6.03, %6'lık Equiex ile sulandırmada %41.78±5.71 ve %52.64±6.35, Biosfos ile sulandırmada %40.00±5.45 ve %51.50±6.72 olarak tespit edildi. Çözdürme sonrası baş, orta ve kuyruk kısmına bağlı anormal sperm oranlarının %3.74±0.91, %13.62±2.63, %21.91±4.03 olduğu görüldü. Sonuç olarak, spermanın dondurulup çözdürülmesi ile elde edilen yaklaşık %43'lük motilite, Van Kedisi spermasının %43 başarıyla dondurulabildiğini gösterdi. Daha sonraki araştırmalarda, dondurulmuş Van Kedisi Sperması ile suni tohumlama yapıldığı taktirde elde edilecek başarıya göre, belki de Van Kedisinin safkan bir ırk olarak varlığının devamı ve sayılarının artışı mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBelhan S, Collection of Semen from Van Cats using electroejaculation, and freezing of Semen, Y.Y.Ü. Institute of Medical Sciences, Reproduction and Artificial Insemination Department, Doctoral Thesis, Van, 2012. In this study, the aim was to collect semen from Van Cats using electroejaculation, to perform spermatologic examinations and to freeze the semen. In the research, 7 Male Van Cats aged between 3-6 years were used. Semen was collected from cats at 10 different times at weekly intervals using electroejaculation with general anesthesia (Ketamine-Xylazine HCl combination). (Amount of semen was measured with an adjustable automatic pipette. A phase contrast microscope was used to analyze sperm motility. Sperm concentration was determined by hemocytometric method whereas abnormal sperm was determined by liquid fixation method. 2% Eosin prepared with 3% Sodium Citrate was used to determine dead sperm rate). The semen was diluted with 3 diluents (3% Equiex, 6% Equiex, Biosfos). Motility and vitality values were analyzed. Then the semen was frozen in liquid nitrogen vapor for 7 minutes. The semen dissolved at 37°C in 30 sec was analyzed for motility and vitality values. In the study, amount of semen, sperm motility, dead sperm, sperm concentration, total abnormal sperm, stimulation time and stimulation count were found to be 91.92±21.49 µl, %67.42±4.94, %23.91±8.59, 109.20±66.12x106/ml, %25.57±4.57, 83.08±4.57 sec, and 10.35±0.56, respectively. After dilution, motility and vitality values were found to be, respectively, 65.00±5.38% and 73.86±8.52% with 3% Equiex diluent, 61.00±5.14% and 73.78±8.61% with 6% Equiex diluent, 59.42±5.14% and 73.71±8.75% with Biosfos diluent. After dissolution, motility and vitality values were found to be, respectively, 45.79±5.49% and 53.57±6.03% with 3% Equiex diluent, 41.78±5.71% and 52.64±6.35% with 6% Equiex diluent, 40.00±5.45% and 51.50±6.72% with Biosfos diluent. After the dissolution, abnormal sperm rates related to the head, middle piece and tail were 3.74±0.91%, 13.62±2.63%, 21.91±4.03%, respectively. In conclusion, approximately 43% motility achieved with the freezing and dissolution of the semen suggests that the semen of Van Cat can be frozen with 43% success. It may be possible to continue the existence of Van Cat as a full blooded species and to increase their numbers according to the success to be achieved in further researches if artificial insemination is performed with the semen of Van Cat.