Evre IV larenks kanserlerinde sağkalım sonuçlarımız
Survival rates of patients with stage IV laryngeal carcinoma objective
- Tez No: 329241
- Danışmanlar: PROF. M. METE KIROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Larenks kanseri, hastalığa spesifik sağkalım, rekürrens, Laryngeal carcinoma, disease spesific survival, recurrence
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Evre IV Larenks Kanserlerinde Sağkalım SonuçlarımızAmaç: Larenks kanserleri üst solunum yolu ve sindirim sistemi kanserleri arasında en sık rastlanılan kanserlerdendir. Evre IV larinks kanserleri ise oldukça nadir rastlanmakta olup bütün larinks karsinomlarının % 5'ini oluşturmaktadır. Larenks kanserlerinin tedavisi; son yıllarda konservasyon cerrahisinin gelişmesi, radyoterapi ve kemoterapideki ilerlemeler sayesinde değişikliğe uğramış organ koruma protokolleri ön plana çıkmıştır. Bu çalışmada evre IV larenks kanseri nedeniyle farklı tedavi modaliteleri alan hastaların sağkalım sonuçlarına bakılıp, bunu etkileyen faktörler incelenerek güncel ve en uygun tedavi seçimini tespit etmek amaçlandı.Gereç ve Yöntem: 2001 ve 2007 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalında evre IV larenks kanseri tanısıyla başvuran 92 hasta çalışmaya dahil edildi. Total larenjektomi ve radyoterapi alan 13(%14.1), sadece kemoradyoterapi uygulanan 12(%13), total larenjektomi ve boyun diseksiyonu yapılan 16(%17), total larenjektomi, boyun diseksiyonu yapılıp radyoterapi alan 51(%55,5) hasta şeklinde 4 gruba ayrılarak incelendi. Grupların genel sağkalım, hastalığa spesifik sağkalım sonuçları ve rekürrens oranları karşılaştırıldı. Bu sonuçları etkileyen faktörler incelendi.Bulgular: Hastaların genel sağkalım %37(34/92) ve hastalığa spesifik sağkalım %41.5(34/82) olarak bulunurken, ölümlerin %89,5'i(43/48) ilk 3 yıl içinde gerçekleştiği belirlendi. Hastalığa spesifik sağkalım, uygulanan tedavi yöntemlerine göre ise total larenjektomi ve radyoterapi alanlarda %36(4/11), kemoradyoterapi alanlarda %27(3/11), total larenjektomi ve boyun diseksiyonu yapılanlarda %42(6/14), total larenjektomi, boyun diseksiyonu yapılıp radyoterapi alanlarda %45(21/46) olduğu ortaya çıkmıştır. Sadece kemoradyoterapi protokolü uygulanan grup da sağkalım oranlarının diğer gruplara göre düşük olduğu izlendi. T ve N'e göre hastalığa spesifik sağkalım bakıldığında T3 ve T4 gibi lokal ileri evre tümörlerin erken evre tümörlere göre anlamlı bir şekilde düşük olduğu görüldü . N0 ve N+ hastaları karşılaştırdığında istatistiksel anlamlı farklılık olmadığı görüldü. Kemoradyoterapi alanlarda ve total larenjektomi beraberinde boyun diseksiyonu yapılanlarda hem rekürrens oranlarının fazla hem de kemoradyoterapi grubunda tahmini ortalama rekürrens çıkış süresinin kısa olduğu dikkat çekti. TNM sınıflamasına göre rekürrens oranlarına baktığımızda lokal ileri evre tümörlerde rekürrensin fazla olduğu bulundu.Sonuç: Evre IV larenks kanserlerinde günümüzde uygulanabilecek tedavi yöntemleri rağmen yüksek mortalite oranları dikkati çekmektedir. Bu yüzden hastaların erken evrelerde başvurması halen önemini korumaktadır. Larenks kanserlerinde hastalıksız yaşam süresini, sağkalımı ve organ korunmayı arttırabilmek için tümör davranışı hakkında bilgi edinilmeli ve bu duruma etki eden faktörler detaylı incelenmelidir.
Özet (Çeviri)
Survival Rates of Patients with Stage IV Laryngeal Carcinoma Objective: Laryngeal carcinomas are one of the most common neoplasms of upper airway and digestion systems. Stage IV laryngeal carcinomas are seen rarely, it accounts for 5% of all laryngeal carcinomas. Treatment of laryngeal carcinomas has changed since last years with conservative surgical techniques, radiotherapy, chemotherapy and organ preservation protocols. In our study, we aimed to compare the survival rates of patients with stage IV laryngeal carcinoma who had different treatment protocols.Material and Method: Charts of 92 patients who had been treated for stage IV laryngeal carcinoma in Cukurova University, Otolaryngology Department between 2001 and 2007 were investigated. Eighty patients had been operated and 12 patients had chemoradiotherapy. Patients were divided into 4 groups. Group 1 had total laryngectomy and radiothearpy (n=13) (14,1%). Group 2 had radiothearpy and/or chemoteraphy (n=12) (13%). Group 3 had total laryngectomy and neck dissection (n=16) (17%). Group 4 had total laryngectomy, neck dissection and radiothearpy (n=51) (55,5%). Overall survival rates, disease spesific survival rates and recurrence rates were compared.Results: Overall survival rate was 37% (34/92) and disease spesific survival was 41,5%. 89,5% (43/48) of patients died during the first three years. Disease spesific survival rates were 36%(4/11) at total laryngectomy and radiothearpy group, 27% (3/11) at chemoradiotherapy group, 42% (6/14) at total laryngectomy and neck dissection group and 45%(21/46) at total larngectomy, neck dissection and radiothearpy group. Mortality rate was significantly higher at patients who had only radiothearpy and/or chemotheraphy. Disease spesific survival rates of patients with T3 or T4 classification was lower than T2 classification patients. There was no significant statistical difference between patients with metastatic lymph node and patients with N0 neck status. Monotherapy group which consists of chemoradiotherapy group and total larngectomy and neck dissection group had higher recurrence rates when compared to combined group.Conclusion: Patients with stage IV laryngeal carcinoma have high mortality rates despite of modern treatment modalities. Combined therapy, age and T classification are the main factors effeting disease spesific survival. Early diagnosis is essential at patients with laryngeal carcinoma. In order to have better disease free survival, overall survival and organ preservation rates; future studies are required.