Boyanmış pamuklu örme kumaşlarda yıkama renk haslıklarındaki değişiminin renk ölçümleri ile araştırılması
Investigation of the changes in washfastness properties of dyed cotton knitted fabrics by colour measurements
  1. Tez No: 329352
  2. Yazar: ESENAY DEDE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHÇET BECERİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: pamuk, reaktif boyama, renk, renk haslıkları, cotton, reactive dyeing, colour, colour fastness
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada reaktif boyarmaddelerle boyanmış pamuklu örme kumaşların yıkama haslıklarının tekrarlı yıkamalarla değişimi renk ölçümleri ile araştırılmıştır.Seçilen pamuklu örme kumaş kırmızı, mavi ve sarı renkte polifonksiyonel reaktif boyarmaddelerle hem tekil hem de karışım olarak boyanmıştır. Boyanan kumaş numuneleri tekrarlı yıkama haslığı testlerine tabi tutulmuş ve elde edilen renk farklılıkları farklı renk farkı formülasyonları ile değerlendirilmiştir. Renk farkı değerlendirmeleri CIELAB(1976), CMC(l:c), CIE94, CIEDE2000 ve Hunter renk farkı formüllerine göre yapılmıştır. Ayrıca boyalı kumaşların tekrarlı yıkamalar sonrası metamerizma sonuçları da incelenmiştir. Renk farkı değerlendirmeleri D65, A, F2 ve F11 aydınlatıcıları altında gerçekleştirilmiştir.Elde edilen sonuçlara göre en yüksek renk farkı değerleri CIELAB(1976) ve en düşük renk farkı değerleri de CIEDE2000 formülünde elde edilmiştir. Elde edilen renk farklılıkları kullanılan aydınlatıcılara göre farklı renkler için farklı sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, general properties of cotton fibres and reactive dyes were examined and dyeing methods of cotton fabrics with reactive dyes were explained. Colour and colour difference formulaes were researched after multiple washfastness tests.Cotton fabrics were dyed with reactive dyes at three different shades colour measurement results variated according to individual dye characteristics according to the results of dyeings and washfastness tests. Color difference results were investigated under CIELAB(1976), CMC(l:c), CIE94, CIEDE2000 and Hunter color difference formulae. Colour difference results were examined under four different illuminates,which are D65, A, F2 and F11.The highest colour difference results were obtained at CIELAB(1976) colour difference formula where the lowest colour difference results were obtained at CIEDE2000 colour difference formulae.This color difference results were examined according to different illuminants and different color result explained