Bazı mevsimlik çiçeklerde boylanmanın kontrolü üzerine paclobutrazol ve uniconazole uygulamalarının etkileri
Effects of paclobutrazol and uniconazole on height control of some bedding plants
- Tez No: 329351
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ateş çiçeği, kadife çiçeği, paclobutrazol, uniconazole, Salvia, marigold, paclobutrazol, uniconazole
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Sera koşullarında yürütülen çalışmada, mevsimlik çiçeklerden ateş çiçeğinin (Salvia splendes) `Reddy? ve `Mojave? çeşitleri ile kadife çiçeğinin (Tagetes erecta) `Discovery yellow? ve `Antigua yellow? çeşitlerinde, büyümeyi düzenleyici maddelerin etkileri araştırılmıştır. Boylanmanın kontrolüne yönelik olarak, ateş çiçeğinde paclobutrazol?un 0, 10, 25, 50 ppm, uniconazole?nin 0, 5, 10 ve 25 ppm dozları; kadife çiçeğinde paclobutrazol?ün 0, 25, 50, 75 ppm, uniconazole?nin 0, 10, 25 ve 50 ppm dozları 6-8 yapraklı bitkilere püskürtme şeklinde uygulanmıştır. Bitkilerin çiçek açtıkları dönemde, uygulamaların etkilerini belirlemek amacıyla, boylanma ve bitki kalitesine ilişkin ölçümler yapılmıştır.Bitkilerde, kalitelerinin korunarak boylanmalarının kontrol edilmesinde: paclobutrazol?ün ateş çiçeğinin `Reddy? çeşidinde 10 ppm ve 25 ppm, `Mojave? çeşidine 50 ppm; uniconazole?nin `Reddy? çeşidinde 10 ppm, `Mojave? çeşidinde 25 ppm dozları etkili bulunmuştur. Paclobutrazol?un `Reddy? çeşidine uygulanan 25 ppm ile 10 ppm?lik dozu bitki boyunu kontrole göre % 18, `Mojave? çeşidinde ise 50 ppm?lik dozu % 26 kısaltmıştır. Uniconazole uygulamalarında `Reddy? çeşidine uygulanan 10 ppm % 31, `Mojave? çeşidinde ise 25 ppm?lik doz % 35 kısaltmıştır.Kadife çiçeğinde, paclobutrazol `Discovery yellow? çeşidinde 50 ppm, `Antigua yellow? çeşidinde 75 ppm; uniconazole `Discovery yellow? çeşidinde 25 ppm, `Antigua yellow? çeşidinde 50 ppm dozlar ile etkili sonuçlar vermiştir. Paclobutrazol?ün 50 ppm?lik dozu `Discovery yellow? çeşidinde bitki boyunu % 18, `Antigua yellow? çeşidinde ise 75 ppm?lik doz % 15 kısaltmıştır. Uniconazole?nin 25 ppm uygulaması `Discovery yellow? çeşidinde bitki boyunu % 30, `Antigua yellow? çeşidinde ise 50 ppm uygulaması % 28 kısaltmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in greenhouse conditions and the effects of plant growth regulators on bedding plants, salvia (Salvia splendes) cv.`Reddy? and cv.`Mojave? and marigold (Tagates erecta) cv.`Discovery yellow? and cv.`Antigua yellow? were investigated. In order to control the plant height of 0, 10, 25, 50 ppm doses of paclobutrazol and 0, 5, 10, 25 doses of uniconazole onto salvia, and 0, 25, 50, 75 ppm doses of paclobutrazol, 0, 10, 25, 50 ppm doses of uniconazole onto marigold were sprayed when plants were at 6-8-leaf stage. In order to determine effects of these applications, measurements of height and plant quality were determined when plants were at flowering stage. As for to control plants height by preserving the plant quality; 25 ppm and 10 ppm applications of paclobutrazol for salvia cv.`Reddy?, 50 ppm application of paclobutrazol for salvia cv.`Mojave?; 10 ppm application of uniconazole for salvia cv. `Reddy?, 25 ppm application of uniconazole for salvia cv.`Mojave? were found to be efficient. Ten and 25 ppm paclobutrazol applications reduced the plant height of cv. `Reddy? by 18 %. Fifty ppm paclobutrazol applications reduced plant height of the cv. `Mojave? by 26 %.Ten ppm uniconazole applications reduced the plant height cv. `Reddy? by 31 %. Similarly, 25 ppm uniconazole applications reduced the plant height of cv. `Mojave? by 35 %.Paclobutrazol and uniconazole also reduced the plant height of marigold. 50 ppm of paclobutrazol application on cv. `Discovery yellow?, 75 ppm of paclobutrazol application on cv.`Antigua yellow?; 25 ppm uniconazole application on cv.`Discovery yellow and 50 ppm uniconazole application on cv.`Antigua yellow? were effective to reduce plant height without losing plant quality. Fifty ppm paclobutazol application reduced the plant height of cv.`Discovery yellow? by 18 % and 75 ppm paclobutazol application reduced the plant height of cv.`Antigua yellow? by 15 %. Twenty-five ppm uniconazole application reduced the plant height of cv.`Discovery yellow? by 30 % and 50 ppm uniconazole application reduced the plant height of cv. `Antigua yellow? by 28%.