Poli (etilen terefitalat) (PET) eriyiklerine çeşitli organik ve inorganik aditiflerin ilave edilerek boyanma özelliklerinin iyileştirilmesi
Improvement of dyeing properties of poly (ethylene terephthalate) (PET) by addition of various organic and inorganic additives
- Tez No: 329497
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAN ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Polimer, polietilen tereftalat (PET), kil, montmorillonit, nanokompozit, Polymer, poly(ethylene terephthalate) (PET), clay, montmorillonite, nanocomposite
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez çalışmasında, eriyikten çekme yöntemi ile polietilen tereftalat (PET)/organokil nanokompozit iplikler elde edilmiş ve bu ipliklerin fiziksel ve boyanma özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, iki montmorillonit kil interkalasyon ajanları kullanılarak sentezlenmiş ve PET/organokil (85/15 w/w) masterbatch'leri hazırlanmıştır. Daha sonra, farklı miktarlarda (%0.5-5) organokil içeren nanokompozit filamentler elde edilmiş ve farklı konsantrasyonlarda (%0.5-1.5) iki dispers boya ile atmosferik (100oC keriersiz ve kerierli) ve yüksek sıcaklıktaki (122oC) boyama koşullarında boyanmıştır.HT, kerierli ve keriersiz boyama yöntemleri ile boyanan numunelerin renk verimi ve renk farklarının ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca, her bir boyama koşulu altında modifiye edilmemiş PET standart olarak ele alınmış, diğer nanokompozit ipliklerle arasındaki ?L*, ?a*, ?b*, ?C* ve ?hº ve K/S değerleri bulunmuş ve elde edilen renk özellikleri ve renk verimleri yorumlanmıştır. HT, kerierli ve keriersiz boyama yöntemleri ile boyanan nanokompozit iplikler tenasite, % kopma uzaması ve % kaynama çekmesi açısından karşılaştırılmıştır.Sonuçta, kil konsantrasyonun artışı mekanik özellikleri azaltmıştır. Buna rağmen, PET/organokil nanokompozit filamentlerin boyanabilirliği iyileşmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, poly(ethylene terephthalate) (PET)/organoclay nanocomposite filaments are generated by melt-spinning method and their physical and dyeing properties are aimed to be investigated. In this scope, two montmorillonite types of clay were modified using an intercalating agent synthesized and PET/organoclay (85/15 w/w) master batches were prepared. Afterwards, nanocomposite filaments containing different amounts of organoclay (0.5-5 wt.%) were produced and dyed with two disperse dyes at atmospheric (100oC with/without carrier) and high temperature (122oC) dyeing conditions.Measurements of color efficiency and color differences were conducted on the samples, dyed by the methods of atmospheric and high temperature dyeing conditions and the results were evaluated. Besides, neat PET as the standard, the values of ?L*, ?a*, ?b*, ?C* ve ?hº ve K/S were obtained by comparing the other nanocomposite filaments and the color properties and color strengths were interpreted. Moreover, tenacity, elongation at break and boiling shrinkage of the PET/organoclay nanocomposite filaments dyed at atmospheric and high temperature dyeing conditions were compared at the end of the dyeing tests.Finally, increased clay concentration led to reduced mechanical properties. Nonetheless, PET/organoclay nanocomposite filaments showed enhanced dyeability.